Tohle Spojené státy nedomyslely. Nejbližší přítel Velká Británie je prý již nyní proklíná

20.12.2014 8:03

Ekonomičtí experti z BBC konstatují, že se vzhledem k nízké ceně ropy dostává ropný průmysl ve Velké Británii na pokraj krachu. Společnosti hromadně propouštějí a omezují nové projekty. Vše nasvědčuje tomu, že by krize mohla trvat mnoho měsíců.

Tohle Spojené státy nedomyslely. Nejbližší přítel Velká Británie je prý již nyní proklíná
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Ekonomický reportér BBC Ben King informuje o krizi, která postihla britský ropný průmysl. Dochází prý k hromadnému propouštění zaměstnanců a snižování investic. „Ropný průmysl ve Velké Británii je na pokraji zhroucení," cituje King předsedu nezávislé výzkumné společnosti Brindex Robina Allena. Podle Allena nemohou být při ceně nižší než 60 dolarů za barel ropy ziskové žádné projekty v Severním moři. „Je to skutečně obrovská krize. Neznám společnost, která by za současné situace mohla vydělávat peníze," pokračuje v popisu situace Allen, který je rovněž šéfem ropné společnosti Premier Oil.

Allen poukazuje na to, že podobné výkyvy potkaly britský ropný průmysl i předtím a vždy se nakonec z krize zotavil. „Pokaždé však dochází k propouštění lidí, rušení projektů a dalšímu snižování nákladů. Je to však velmi bolestivé pro naše zaměstnance, firmu, ale i pro celou naši zemi," vysvětluje Allen. Ten tvrdí, že pokud se na situaci podíváme z pohledu investic, tak se skutečně blíží naprostému zhroucení. „Investice jsou totiž nulové, lidé odcházejí a rozpočty pro rok 2015 budou razantně kráceny," stěžuje si Allen a souhlasí s ropným expertem a poradcem britské vlády sirem Ian Woodem, dle jehož předpovědi bude docházet k rušení pracovních míst příštích osmnáct měsíců.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Americký ropný gigant ConocoPhillips sníží pracovní místa ve Velké Británii ze stávajících 1650 o 230. Tento měsíc také společnost oznámila v důsledku nízké ceny ropy snížení celosvětového rozpočtu o 20 %. „Očekává se, že k podobnému rozhodnutí dospějí i další ropné firmy. Analytici z Goldman Sachs předpovídají, že aby mohly být společnosti pohybující se v ropném průmyslu stále ziskové, budou muset snížit kapitálové výdaje až o 30 %. To samé čeká i poskytovatele služeb v této oblasti," tvrdí King a zmiňuje konkrétně společnost z Texasu Schlumberger, která již zastavila geologický výzkum a přijde tak o 800 milionů dolarů a zruší zatím blíže nespecifikovaný počet pracovních míst.

King upozorňuje na to, že produkce ropy a plynu ve Velké Británii se snižuje již od roku 1999, ale v loňském roce se tento pokles zpomalil. „V roce 2013 dosáhly investice nejvyšší úrovně. Očekávalo se tedy, že růst bude pokračovat v tomto i dalším roce. Prudký pokles cen ropy však těmto optimistickým předpovědím zasadil tvrdou ránu. Přesto britské ministerstvo pro energetiku a klimatické změny tvrdí, že i přes nízké ceny za barel ropy zatím existuje jen velmi málo důkazů o rušení či posouvání projektů v Severním moři na pozdější dobu," píše King.

Vedle Kinga přidává svůj analytický pohled i jeho skotský kolega Douglas Fraser. Ten si všímá vyjádření Goldman Sachs, podle kterého by z celosvětového pohledu nemusely být v příštím roce započaty projekty ve výši 930 miliard dolarů. „Právě projekty plánované ke spuštění v Severním moři patří k těm, jež by měly patřit k těm nejrizikovějším," konstatuje Fraser. V situaci, kdy se barel ropy pohybuje pod 80 dolarů (aktuálně asi 63 dolarů), přestává většina firem vydělávat a jsou tvrdě tlačeny ke snižování nákladů. „Ty v posledních letech prudce rostly a z pohledu produkce jednoho barelu dosáhly skutečně závratné výše,“ zmiňuje Fraser.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…