Tohle by Rusko mělo podle experta udělat, aby jej měli v zahraničí více rádi. Bude to prý něco stát

11.11.2014 12:43

David Lane z Cambridge University míní, že Rusko zaostává v propagaci svých hodnot v zahraničí. Mělo by dle jeho názoru na tyto aktivity věnovat mnohem více financí a především si odpovědět na otázku, jaké myšlenky a hodnoty chce vlastně reprezentovat.

Tohle by Rusko mělo podle experta udělat, aby jej měli v zahraničí více rádi. Bude to prý něco stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

„Rusko je vnímáno na Západě dvěma pohledy. Ten první si můžeme definovat jako měkkou sílu a ten druhý jako temnou sílu. Jedním z hlavních cílů prvně zmíněného směru je zvětšovat pole působnosti daného státu prostřednictvím šíření kultury, hodnot a způsobu života. Příznivci tohoto směru odmítají použití vojenské síly i jakýkoli politický nátlak. Pojem měkká síla používá např. politický poradce Joseph Nye. On a jeho kolegové z akademické půdy se nesnaží pouze ony západní hodnoty popisovat a vysvětlovat, ale jde jim o to, aby je ostatní jednoduše přijali za své," prohlásil Lane na londýnské konferenci o úloze veřejné diplomacie.

„Měkká síla v USA hodnotí svět kolem sebe prizmatem amerických hodnot zahrnujících spotřebitelskou společnost, demokratické volby, volný trh, soukromé vlastnictví, svobodná média a individuální práva. Aby tito lidí ukázali, jak mimo Západ v těchto kritériích ostatní země zaostávají, provádějí různé výzkumy. Např. Freedom House hodnotí, jak si jednotlivé země vedou podle kritéria politické svobody a konkurenceschopnosti trhů. Státy, které v těchto hodnotících kritériích neuspějí, jsou potom vydávány za nesvobodné a nedemokratické. Tyto údajné důkazy potom ovlivňují politiky i obyvatele těchto zemí a legitimizují postoje požadující změnu," vysvětloval Lane.

„I když je tento přístup západních institucí relativně neškodný, mnoho analytiků a politických stratégů jde ještě dál a vytvářejí formy temné síly. V rámci těchto aktivit se snaží zdiskreditovat své zahraniční protivníky. Cílem je upozornit na země, které se vymykají západnímu chápání dobra a zla. Odhalování odchylek od západních norem potom představuje onu temnou sílu. Jedním příkladem za všechny jsou Pussy Riot. Podle Západu se Rusko svým postupem proti této feministické punkové kapele dopouští omezování práva na vyjádření," zmínil Lane.

„Ideologické útoky proti Rusku byly natolik úspěšné, že nyní je tato země vnímána mezinárodním společenstvím jako černá ovce. Temné síly si tak připsaly nezpochybnitelné vítězství. Nic na tom nemění ani skutečnost, že Západ fakticky podpořil ilegální svržení ukrajinského prezidenta Janukovyče. Veškerá vina za chaos na Ukrajině je připisována Rusku," upozornil Lane.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Rusku se nepodařilo najít západní publikum, které by podpořilo jeho ideologickou a politickou pozici. Dokonce i vlivný komentátor Vjačeslav Nikonov pohybující se blízko prezidenta Putina před osmi lety v jednom rozhovoru přiznal, že jeho země nemá z ideologického pohledu co nabídnout. Nicméně prohlášení např. Konstantina Kosačeva a prezidenta Putina z poslední doby signalizují, že Rusko by rádo nabídlo tváří tvář Západu své tradiční hodnoty. Civilizační hodnoty zakořeněné v tradici, náboženství a základní etické normy, jako je úcta ke starším, pomoc bližnímu, čest a láska k vlasti, definoval to Kosačev před dvěma lety. Ruská měkká síla, tedy snaha šířit ruské hodnoty mimo hranice Ruska, by mohla být podpořena západními akademiky, zejména z Velké Británie. Hlavní impuls však musí přijít ze samotného Ruska. Inspiraci ve Velké Británii vidím v British Council, která hraje hlavní roli při šíření britských hodnot v zahraničí. Dvoustranné dohody mezi Ruskem a ostatními státy by mohly zahrnovat větší výměnu studentů a akademických pracovníků. Samotné Rusko se však na tyto aktivity musí mnohem více zaměřit a stejně tak do nich začít investovat. Pro porovnání, v roce 2010 byl rozpočet British Council padesátkrát vyšší než rozpočet ruského protějšku Ruskij Mir. To je jasný příklad toho, jak málo pozornosti věnuje Rusko propagaci svých idejí," srovnával Lane.

„Příklad si může v tomto ohledu vzít Rusko i ze Spojených států, kde je šíření amerických hodnot v zahraničí financováno mnoha filantropy. Ruští oligarchové žijící v cizině by se mohli podílet na obdobných aktivítách. Ukrajinský oligarcha Dmitrij Firtaš např. věnoval Cambridge University 8,7 milionů dolarů na propagaci oboru Ukrajinská studía. Zatímco ruský miliardář Roman Abramovič utratil svého času obrovskou sumu ve výši 129 milionů dolarů na nákup fotbalistů Ševčenka a Torrese. Za takové peníze by se dalo skutečně dělat v oblasti propagace mnohé," prohlásil Lane.

„Rusko v současné době viditelně zaostává za Západem i v získávání zahraničních studentů, kteří se často značnou měrou podílejí na vytváření pozitivního dojmu z hostitelské země. Spojené státy a Velká Británie patří na špičku žebříčku, který sleduje procentuální zastoupení zahraničních studentů v jednotlivých zemích. V porovnání s jejich 18 % a 10 % jsou ruská 4 % (jak uvádí OECD za rok 2009) skutečně velmi nízké číslo. Rovněž počet stipendií poskytnutý Ruskem zahraničním studentům výrazně zaostává, a to i za ostatními postkomunistickými státy. Jestliže Polsko v roce 2012 nabídlo 2000 stipendií, tak Rusko za stejný rok desetkrát méně," zmínil Lane statistiky.

„Je zřejmé, že opatření, která navrhují, neučiní Rusko v očích Západu atraktivnějším přes noc. I vzhledem k tomu, jaký obraz o Rusku šíří západní média. Zavedení těchto opatření by však rozhodně zvýšilo povědomí lidí o Rusku a možná jim i umožnilo dívat se na tuto zemi přece jenom objektivněji. Zlepšení vztahů na úrovni akademické obce je pouze jednou z mnoha součástí politiky, jež může vést k vylepšení obrazu Ruska. Základem každé měkké síly je položit si otázku, jaké myšlenky si přeje Rusko v očích druhých reprezentovat. Zdá se, že na rozdíl od bývalého Sovětského svazu a současných Spojených států odpověď na tuto otázku není v Rusku dostatečně jasná," prohlásil Lane v závěru své prezentace.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…