Tohle česká média zapomněla hlásit: Vyděsí to ty, kteří křičeli na Zemana kvůli Číně

09.04.2017 20:27

Analytička Veronika Sušová-Salminen se na serveru časopisu Argument rozepsala o návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Finsku. Návštěva to prý byla pozoruhodná už tím, že šlo teprve o druhou návštěvu čínského prezidenta v severské zemi od roku 1950. Čínský prezident prý mimo jiné vyjádřil sympatie k evropské integraci.

Tohle česká média zapomněla hlásit: Vyděsí to ty, kteří křičeli na Zemana kvůli Číně
Foto: Archiv vydavatele
Popisek: Čína

Čínský prezident se ve Finsku zastavil na cestě do USA za Donaldem Trumpem a návštěva byla na obou stranách brána pragmaticky.  

Si Ťin-pching se ve Finsku dočkal ujištění, že severská země respektuje politiku jedné Číny a země se těší na vzájemné obchody a obchodní kontakty na platformě volného obchodu. Čínský prezident prý také vyjádřil sympatie k evropské integraci.

„Článek prezidenta Si, který uveřejnily noviny Helsinki Times, ukazoval poměrně jasně na to, že se Peking na pozadí návštěvy ve Finsku stylizuje do nového protipólu Trumpových Spojených států. Nejde jenom o téma volného obchodu či klimatické změny, ale také o nové sympatie pro evropskou integraci... Čína podporuje EU (to je role, kterou roky sehrávaly Spojené státy a která je nyní minimálně s otazníkem),“ napsala dáma.

Anketa

Podporujete Donalda J. Trumpa? (Hlasování od 9.4.2017)

48%
52%
hlasovalo: 6966 lidí

Celý komentář naleznete zde.

Za přátelskými slovy se skrývají pragmatické zájmy. Jak již bylo naznačeno, Čína hledá nového partnera v časech nejistých vztahů s USA a Finsko hledá nové trhy pro své zboží poté, co se díky vzájemným sankcím a protisankcím uzavřely ruské trhy. Nic na tom nezměnili ani protestující s tibetskými vlajkami a jejich upozorňování na porušování lidských práv v Číně.

V oficiální deklaraci padla sice o lidských právech taktéž zmínka, ale podle analytičky nijak významná. „Obě strany zdůrazňují význam podpory a ochrany lidských práv a právního státu.“ Slovy bývalého eurokomisaře a bývalého finského ministra ekonomiky Olli Rehna, který finský vládní postoj vystihl asi nejlépe: „Nesdílíme možná všechny hodnoty, ale sdílíme cíl volného obchodu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…