Tohle české odpůrce Číny nepotěší. Angela Merkelová přivítala v Berlíně čínského prezidenta a dvě pandy

05.07.2017 21:03

Německá kancléřka Angela Merkelová se dnes sešla v Berlíně s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Společně otevřeli nový pavilon zdejší zoologické zahrady pro pár pand velkých z Číny. O takzvané pandí diplomacii píše server E15.cz.

Tohle české odpůrce Číny nepotěší. Angela Merkelová přivítala v Berlíně čínského prezidenta a dvě pandy
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Nový pavilon v zoologické zahradě přišel na deset milionů eur a neobešel se bez kritiky ochránců zvířat. Ti se domnívali, že peníze by se daly využít lépe, například na přestavbu některých současných pavilonů.

Merkelová i prezident Si pak samičku Meng-menga a jejího partnera Tiao-čchinga označili za velvyslance společného přátelství či za dva sympatické diplomaty. Obě zvířata jsou totiž nadále majetkem Číny, berlínská zoo za ně ročně zaplatí asi 900 tisíc eur. Doba zápůjčky je na patnáct let. Navíc země půjčuje zvířata jen do zemí, které mají s Čínou dobré vztahy. 

Původní text ZDE.

Si Ťin-pching při dnešním aktu popřál zvířatům i mláďata, která by byla rovněž pekingským majetkem. „Doufám, že se brzy zabydlí,“ řekl dnes před pavilonem. Do něj se vstupuje tradiční čínskou branou. Oba medvídci jsou v Berlíně již od 24. června, od kdy se aklimatizovali. Berlínská zoo pandy již měla, v roce 2012 zde zemřel samec Pao-pao, a to ve věku 34 let. 

Sbližování Německa s Čínou by mohlo být velmi nepříjemným překvapením pro výraznou část české politické a intelektuální scény. Ta se vyznačuje velmi blízkým vztahem k Německu a současně hlubokým odporem k současnému vedení Číny. Tyto skupiny každý rok vášnivě oslavují Den Tibetu a při každé příležitosti nadšeně vítají tibetského dalajlámu, považovaného za hlavní symbol odporu proti čínské vládě. Když byl před rokem v Praze čínský prezident, vedli proti němu i proti čínské politice v Praze několik protestů.
Mezi nejaktivnější účastníky těchto protestů tradičně patří politici TOP 09 v čele se svým předsedou Miroslavem Kalouskem. Tato strana je přitom součástí Evropské lidové strany a její europoslanci sedí v EP v klubu s CDU kancléřky Merkelové.

Dalšími známými odpůrci čínské komunistické strany jsou politici kolem Strany zelených (nejen její současní oficiální představitelé, ale i ti,  kteří se se stranou rozešli, například bývalý předseda Martin Bursík s chotí Kateřinou Jacques). Ti se rovněž s oblibou odkazují na německé tradice zelené politiky.

Rovněž někteří lidovci, třeba ministr kultury Daniel Herman, mají velmi úzké konexe na Německo. Herman přitom vloni na podzim jako první ministr v historii oficiálně na svém úřadě přijal dalajlámu.

Spolupráce Berlína s Pekingem proto může být pro skupiny, které se na odporu proti Čínské komunistické straně profilují, pořádným oříškem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…