Tohle český tisk přešel: Číňané chystají mohutnou akci, která znamená mnohé. No a Zeman...

29.07.2015 11:26

Prezident Miloš Zeman by se mohl v rámci své cesty do Číny zúčastnit i přehlídky k oslavě 70. výročí ukončení druhé světové války. Právě mohutná vojenská přehlídka má být klíčovou součástí těchto oslav. Stejně jako v případě oslav v Moskvě, i tentokrát západní mocnosti se svou účastí váhají. Spojené státy nabádají při zákulisních jednáních i své spojence z Asie, aby pozvání odmítli. O možné účasti Zemana český tisk referoval, širší kontext celé akce však pominul. ParlamentníListy.cz se ho pokusí shrnout.

Tohle český tisk přešel: Číňané chystají mohutnou akci, která znamená mnohé. No a Zeman...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Tradiční představení masek v Restauraci Damiao Hot Pot

Anketa

Která z následujících osobností veřejného života by dle vás měla býti příštím prezidentem republiky ? (poznámka: Jde o čistě orientační anketu)

hlasovalo: 24347 lidí

„Ještě není rozhodnuto, čekáme na program,“ sdělil ParlamentnímListům.cz k účasti Miloše Zemana na přehlídce hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Pozvánku k účasti na oslavách obdrželo podle informací deníku South China Morning Post, který je čínskou edicí hong-kongského deníku Sunday Morning Post, nejméně padesát světových vůdců. Jak však deník konstatuje, většina z nich patrně pozvání odmítne. Někteří analytici a diplomaté upozorňují, že akce má silně nacionalistický a protijaponský nádech. Čína plánuje uspořádat oslavy 3. září, což bude na den přesně 70 let, kdy Japonsko kapitulovalo a oficiálně tak válka skončila i v Tichomoří. „Vojenská přehlídka a následné oslavy mají z diplomatického hlediska zdůraznit příspěvek Číny ve válce proti Japonsku a také ukázat, že země se stala v poválečných dekádách klíčovou vojenskou mocností,“ cituje deník vyjádření profesora z Renmin University Š´Jin Chunga.

Peking se nechal slyšet, že oslavy nejsou zaměřeny proti žádné zemi, ale mnozí pozorovatelé varují před tím, aby západní vůdci na oslavách vystupovali po boku čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Podle jejich názoru je hlavním posláním oslav šíření nacionalistické propagandy, a nikoli úsilí o smíření s Japonskem a dalšími zeměmi. „Bylo by znepokojivé, kdyby západní vůdci tímto způsobem podpořili čínského prezidenta v době, kdy uplatňuje mnohem agresivnější zahraniční politiku, než mnozí ještě před nedávnem předvídali,“ míní profesor mezinárodních vztahů z univerzity La Trobe v Austrálii. Zatím účast potvrdil pouze ruský prezident Vladimir Putin a představitelé zemí sdružených v Šanghajské organizaci pro spolupráci.

Celý text v angličtině ze South China Morning Post je ZDE

Peking by onoho 3. září měla navštívit také německá kancléřka Angela Merkelová, ale podle diplomatických zdrojů vynechá samotnou pompézní vojenskou přehlídku. Jak připomíná deník South China Morning Post, Merkelová tak fakticky učiní to samé, co v případě oslav konce druhé světové války konaných v květnu v Moskvě. Tam také nakonec přijela, ale neúčastnila se přímo vojenské přehlídky na Rudém náměstí. Také před čtyřmi měsíci většina západních vůdců pozvání Kremlu odmítla v reakci na politiku země vůči Ukrajině. Čína nicméně mimořádně stojí také o účast prezidentky Jižní Koreje Pak Kun-hje a dělá vše proto, aby svého významného obchodního i politického partnera k účasti přesvědčila.

„Čínští diplomaté dali několikrát jasně najevo, že účast jihokorejské prezidentky jejich země považuje za samozřejmost. Považují to za důkaz, že jsou vztahy mezi oběma zeměmi na velmi dobré úrovni. Musíme však také zvážit naše vztahy s Washingtonem a Tokiem. Přičemž právě vztahy s Japonskem nejsou v současnosti nijak zvlášť dobré. Nicméně usilujeme o jejich zlepšení,“ cituje jihokorejský deník Korea Herald vyjádření nejmenovaného diplomata. Podle zjištění deníku společně o účasti na čínských oslavách v zákulisí také jednali domácí diplomaté se svými americkými protějšky. Zatím však údajně nebylo dosaženo žádného konsenzu. Čína dokonce již dříve přizvala k oslavám i jihokorejskou armádu. „Vzhledem k vypjatému soupeření mezi Čínou a Japonskem a k tomu, že se přehlídka uskuteční na nechvalně proslulém náměstí Nebeského klidu, cítí se naše diplomacie stran účasti na oslavách poněkud trapně,“ komentuje deník souvislosti.

Deník Korea Herald připomíná, že za tři roky vlády japonského premiéra Šinzó Abeho napětí mezi Japonskem na jedné straně a Jižní Koreou a Čínou na straně druhé neustále stoupá. Příčinou jsou především územní spory v Jihočínském moři a také neuzavřená historie. „Čína zaslala pozvánku k účasti na oslavách také Abemu, ale je velmi nepravděpodobné, že by japonský premiér skutečně přiletěl. Přesto se v čínských i japonských médiích vedou diskuze, jestli by Abe ve snaze dosáhnout výrazného zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi nakonec přece jenom nemohl dorazit,“ uvádí jihokorejský deník a cituje vyjádření vedoucího výzkumníka Institutu jihovýchodních asijských studií Tang Siewa Muna. „Čína bude brát účast na oslavách jako známku solidarity s její zahraniční politikou. Země představuje hlavního obchodního partnera pro většinu států jihovýchodní Asie a od toho se také bude jejich rozhodování odvíjet.“

Celý text v angličtině z Korea Herald najdete ZDE

O plánovaných oslavách v Pekingu píše také taiwanský list Want China Times, který uvádí, že čínská strana odmítla uveřejnit kompletní seznam pozvaných hostů s tím, že „se na seznamu stále pracuje a bude zveřejněn při nejbližší vhodné příležitosti“. Již v polovině března však prý podle japonských médií čínský velvyslanec v Japonsku Čchen Jung Cha naznačil, že by Peking přivítal na oslavách také japonského premiéra Šinzó Abeho. Čínské úřady nakonec formálně tuto skutečnost potvrdily před více než měsícem. „Načasování tohoto sdělení se shoduje s americko-čínským jednáním ve Washingtonu, kde čínští diplomaté osobně pozvali na oslavy také amerického prezidenta Baracka Obamu. Pozváním Abeho chtěla Čína vyslat signál, že seznam pozvaných hostů není pro nikoho uzavřen a cílem oslav rozhodně není zahanbit ve druhé světové válce poražené Japonsko,“ uvádí taiwanský list.

Celý text v angličtině z taiwanského deníku Want China Times je ZDE

Podle deníku Want China Times se také již objevily zprávy o tom, že Čína se s Japonskem dohodla na detailech spojených s účastí Abeho. „Japonský premiér by mohl v podstatě následovat příkladu německé kancléřky Angely Merkelové a 3. září do Pekingu dorazit, ovšem bez toho, aby se účastnil samotné vojenské přehlídky. Není také náhoda, že čínský prezident oznámil na summitu v ruské Ufě úmysl rozšířit pozvání k účasti na vojenské přehlídce o Kyrgyzstán, Rusko, Tádžikistán a Uzbekistán, které jsou součástí Šanghajské organizace pro spolupráci. Proto japonský premiér má v plánu navštívit v srpnu hned tři z výše uvedených zemí, konkrétně Kyrgyzstán, Tádžikistán a Uzbekistán. Tokio již oznámilo, že rozšiřuje svoji zahraniční pomoc a investice do zemí střední Asie, což je vnímáno jako pokus alespoň částečně čelit mamutímu čínskému projektu zahrnujícímu vybudování infrastruktury spojující Čínu se všemi okolními zeměmi,“ píše taiwanský deník s použitím citací z americko-čínského deníku Duowei News.

Vedle asijských politických vůdců však Čína usiluje také o účast evropských politických špiček. Mimo zmíněné kancléřky Merkelové, která ovšem vynechá vojenskou přehlídku, se zatím žádná velká jména na seznamu potvrzených hostů neobjevila. Nicméně svoji účast na oslavách u příležitosti 70. výročí skončení druhé světové války v Tichomoří potvrdil ještě srbský prezident Tomislav Nikolić. Před několika dny o tom informoval bělehradský deník Vecerjne Novosti. Vedle prezidenta a dalších srbských diplomatů by se měli vojenské přehlídky přímo účastnit také členové srbských ozbrojených sil a jednotka Národní gardy. Kladné vyjádření srbského prezidenta k účasti na oslavách je dáváno do souvislosti s oživením vzájemných hospodářských vztahů mezi oběma zeměmi v posledních měsících. Srbsko a Čína se dohodly na mnoha společných projektech v oblasti dopravní infrastruktury, včetně zřízení vysokorychlostní železniční trati vedoucí z Bělehradu do Budapešti.

Celý text v angličtině ze srbských médií máte k dispozici ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…