Tohle je Třetí světová válka. Z Ruska přišla drsná slova

06.04.2016 14:04

Mirko Raduševič se na serveru Literarky.cz zamýšlí nad třetí světovou, informační válkou. „Jak se do Ruska volá, tak se z Ruska ozývá,“ píše.

Tohle je Třetí světová válka. Z Ruska přišla drsná slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Anketa

Co soudíte o nových návrzích Evropské komise na trvalé přerozdělování uprchlíků?

hlasovalo: 23692 lidí

„Zasazovaný model liberálního kapitalismu na ruské poměry v době končící perestrojky a za Jelcinovy éry s sebou přinesl to, co je rovněž známé z jiných zemí, jako je i Česká republika – prorůstání businessu do politiky a opačně. Někdy se o tom píše jako o kolonizaci politiky – kmotrovství. Nyní, čeho jsme v Rusku svědky, je snaha přetnout tyto vazby,“ poznamenává Raduševič. 

Ten se dále zmiňuje i o projektu ICIJ odkrývajícím proudění financí do daňových rájů. Například podle politologa Dmitrije Oreškina jde o jakýsi signál Západu směrem k Putinovi. Ten podle něj usoudil, že Západ si netroufne reagovat vojensky. 

Původní text ZDE.

„Jestliže se do informačního prostoru dostanou ještě skandálnější materiály, bude to znamenat, že propukla třetí světová válka. Ta však bude bojována nikoliv za pomocí tanků nebo letadel. Panamské listiny fungují jako částečná atomovka, která může vybuchnout,“ uvádí Raduševič Oreškinova slova k aktuální kauze. O stejném je přesvědčen i další prozápadní politolog Stanislav Belkovsky. Západ má podle něj kompletní informace o prezidentu Putinovi, schovává si je však na horší časy. 

Belkovsky si zároveň myslí, píše Raduševič, že Washington bude kompromitující materiál podávat po kapkách, a to v závislosti na tom, jak bude Putin ochoten s Američany jednat. 

Raduševič si poté všímá také bývalého ruského ministra ekonomiky Andreje Nečajeva, podle nějž ruská státní propaganda opět zintenzivní své výpady. „Popularita Putina a vlády podle bývalého ministra obecně zůstává v Rusku na vysoké úrovni a je nepravděpodobné, že by ‚panamské dokumenty‘ způsobily změnu těchto postojů. Tvrdí, že publikování dokumentů nepředstavuje žádnou konkrétní novinku, neboť není žádným tajemstvím, že řada ruských úředníků a manažerů státních podniků je tak či onak spojena s offshorovými společnostmi,“ poznamenává Raduševič. 

Závěrem poté cituje Oreškina z rozhovoru na stanici Echo Moskvy. Podle něj není možné Putinem na mezinárodním poli pohnout. „Jedině by se to muselo týkat netradiční sexuální orientace,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …