Tohle je konec. Alexandr Vondra promluvil o osudu Evropy. A držte se, toto řekl o Zemanovi

21.01.2016 12:12

„Neprojevit aspoň pud sebezáchovy při migrační vlně, to je velká evropská tragédie. Pokud Evropská unie ztratí vůli chránit hranici, tak je konec,“ říká disident a blízký spolupracovník Václava Havla Alexander Vondra. „Nic proti tomu, abychom čas od času přijali nějaké přistěhovalce. V rozumné míře je to jako koření do polévky. Ale v takovýchto objemech…,“ dodává.

Tohle je konec. Alexandr Vondra promluvil o osudu Evropy. A držte se, toto řekl o Zemanovi
Foto: CEVRO Institut
Popisek: RNDr. Alexandr Vondra, ředitel Centra transatlantických vztahů VŠ CEVRO Institut

„Vždycky jsem Západ a Evropu i za dob hlubokého komunismu vnímal jako určitou kotvu, jistotu. Jako strom s hlubokými kořeny. Poslední dobou jsou ale ty kořeny nějaké mělčí,“ uvedl Vondra v rozhovoru se slovenským novinářem Eugenem Kordou pro server Týždeň.sk. Dnešnímu Západu dle jeho názoru schází sebevědomí či vědomí nějakých elementárních hodnot a vůle se za ty hodnoty rvát. „Leckdes. To není něco, co bylo typické třeba jen pro Prahu nebo Bratislavu. Bohužel to vidím v Paříži, Londýně, a dokonce i ve Washingtonu,“ posteskl si.

Mirek Topolánek by prý řekl, že Evropa ztrácí gule. „My větší lyrici bychom řekli, že ztrácí dech. Je nutné se probudit a začít něco dělat. Západ se musí revitalizovat, jinak to s ním bude špatný,“ varuje Vondra.

Neprojevit aspoň pud sebezáchovy při migrační vlně, to Vondra považuje za velkou evropskou tragédii. Zastává totiž názor, že pokud Evropská unie ztratí vůli chránit hranici, tak je s ní konec. „Každý si chrání svoje obydlí. Když odcházíme od auta, tak si ho zamkneme, když odcházíme z domu, zamykáme si ho, máme plot kolem zahrady. A pokud ho někdo narušuje, tak přeci konáme,“ vysvětloval svůj postoj. „Nic proti tomu, abychom čas od času přijali nějaké přistěhovalce. V rozumné míře je to jako koření do polévky. Ale v takovýchto objemech…,“ dodává s tím, že toto názorně ukázal německý případ. Němci prý na jednu stranu měli velké řeči a po prvním milionu, ač mluvili o šesti milionech, si s uprchlíky nevědí rady.

„Ztráta pudu sebezáchovy na nejvyšších místech. Neschopnost projevit politickou odpovědnost. Přeci nezodpovídám jen za to, co řeknu před kamerou, ale zodpovídám i za činy a jejich následky. V tomhle ohledu, bych řekl, máme na Západě velký deficit,“ pokračoval Vondra v tepání autorit.

Rozhovor ke zhlédnutí ZDE

Na závěr rozhovoru Vondra odpovídal na otázku, zda vidí nějakou podobnost mezi českým prezidentem Milošem Zemanem a americkým republikánským kandidátem na prezidenta Donaldem Trumpem. Exministr obrany uvedl, že Miloš Zeman není na rozdíl od Trumpa klaun. Není politik, kterého bych volil, není to politik, který mi konvenuje třeba tím, jak zemi táhne zbytečně na východ, ale musím uznat, že je to schopný politik, který dělá všechno pro to, aby byl znovuzvolen. A má své voliče v této zemi. Všichni ti, kteří kdysi horovali pro přímou volbu prezidenta, by dneska měli zpytovat svědomí. Useknul bych si za to tu ruku,“ pronesl Vondra, který kdysi zvedl ruku pro zavedení přímé volby hlavy státu.

Vondra považuje zavedení přímé volby prezidenta za velkou chybu, neboť se ukazuje, jaký typ politika může mít navrch a jakým způsobem to posiluje populistické tendence ve společnosti. Pokud se nenajde někdo, kdo má stejný politický talent, Zeman tu prý může být déle, než si mnozí myslí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…