Tohle je křižovatka! K nastalé situaci se drsně vyjádřil Tomáš Halík

27.10.2016 10:54

Teolog Tomáš Halík se velmi ostře opřel do prezidenta Miloše Zemana. V komentáři, který vyvěsil na svých webových stránkách na základě posledních událostí kolem Hradu, dokonce tvrdí, že „rozhodnutí účastnit se, nebo neúčastnit letošní hradní oslavy státního svátku se stává nejen testem osobní statečnosti a občanské zodpovědnosti pozvaných, nýbrž i významnou mravní křižovatkou současné české společnosti“.

Tohle je křižovatka! K nastalé situaci se drsně vyjádřil Tomáš Halík
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Halík zdůrazňuje, že tato teze platí nejen pro politiky, nýbrž zejména pro představitele kultury, církví a akademického světa, kteří dle jeho názoru nesou zvláštní odpovědnost za duchovní a mravní klima společnosti.

Prohlášení, že účast na letošní oslavě je přece projevem loajality k státu jako takovému, a nikoliv k jeho současnému prezidentovi, považuje Halík za alibismus, který neobstojí. Teolog to odůvodňuje tím, že Zeman už dávno „zprivatizoval“ státní svátek tím, že vyznamenává po léta stále více těch, kteří se nezasloužili o stát, nýbrž mu pouze projevovali podporu a loajalitu, včetně lidí s komunistickou minulostí a „hvězdiček“ zábavního průmyslu.

Celý komentář ZDE

„Neúčast na letošní hradní oslavě je velmi potřebným ‚ne‘ k způsobu, jakým se chová současný prezident a kam on a lidé kolem něho vedou náš stát,“ zdůraznil Halík, podle něhož jde dnes opět o mnoho.

„Nyní, poté co Miloš Zeman opakovaně ukázal, že Rusko a zejména Čína jsou mu mnohem bližší než naši západní spojenci, už není možné omlouvat lidi, kteří ho nadále podporují – třeba i pasivní účastí na slavnosti udělování státních vyznamenání, před níž dal prezident znovu najevo, jaký je a kde stojí. Je snad možné k tomu mlčet?“ uzavřel Halík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…