Tohle je kulomet proti Zemanovi, kroutil v ČT hlavou europoslanec Telička

09.05.2017 19:25

Moderátorka Zuzana Tvarůžková přivítala v úterním Interview ČT24 europoslance a místopředsedu Evropského parlamentu zvoleného za hnutí ANO Pavla Teličku, který kritizoval fakt, že byl ministr financí Andrej Babiš (ANO) někým nahráván. Kritizoval však také Babiše za to, co na nahrávkách vicepremiér říká. Stranou pozornosti Pavla Teličky nezůstaly ani francouzské prezidentské volby.

Tohle je kulomet proti Zemanovi, kroutil v ČT hlavou europoslanec Telička
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Telička mimo jiné připomněl, že jsme nevyčerpali 65 miliard

Nejprve se Telička věnoval české vládní a potažmo i ústavní krizi. „Pokud premiér tento návrh podal, z mého pohledu je nepředstavitelné, aby prezident tento návrh oddaloval. A srovnávat to s koaliční dohodou? Já si myslím, že je téměř úsměvné, když prezident srovnává ústavu s koaliční smlouvou. Tomu se lze na jedné straně smát a na straně druhé se lze kvůli tomu zlobit,“ je přesvědčen Telička. „To, co teď Zeman dělá, je kulomet protiargumentů proti jeho znovuzvolení,“ doplnil Telička.

Proto se europoslanci nelíbí, že se hnutí ANO nevyhýbá podpoře prezidenta Zemana. To však ještě neznamená, že se rozešel s hnutím ANO. Za pár dní chce o aktuální situaci debatovat s Andrej Babišem, jemuž chce sdělit, co si myslí. V Evropském parlamentu odvádějí politici zvolení za hnutí ANO dobrou práci, ale to, co se děje na domácí politické scéně kolem výkladu ústavy, je pro Teličku nepřijatelné.

„Já si myslím, že by bylo nejrozumnější teď říci, i s ohledem na to, jak se teď chová hlava státu, ano, já odstoupím, protože se chci ucházet o důvěru voličů i v příštích volbách a protože a, b, c, d, e, f, to už bych nechal na něm,“ doporučil Telička Babišovi z obrazovky. V první řadě si o tom chce promluvit se samotným Andrejem Babišem a slyšet jeho názor. Do hloubky.

A co si myslí o nahrávkách Babiše s novinářem Markem Přibilem? „Mohl to být provokatér, může to být sestříhané, může to být komplet. Nicméně politik, který de facto nebo de iure vlastní mediální dům, musí vzít takového novináře za límec a vyhodit ho, což se nestalo,“ řekl jasně host s tím, že se mu nelíbí, jak se v této věci Babiš zachoval.

Rýpl si však také do Otázek Václava Moravce České televize, kde se sešlo pět předsedů stran a všichni se vyjadřovali k Babišovi. „Bylo úsměvné se dívat na Otázky Václava Moravce, jak jsme tam měli super čisté lídry politických stran, kteří sami měli ve svých stranách své kauzy,“ konstatoval ironicky Telička.

To ovšem nic nemění na tom, že nahrávky Andreje Babiše jsou problematické a šéf hnutí ANO by se k tomu měl vyjádřit. „Já ale znovu říkám, že pan Babiš měl toho novináře vzít a vyhodit ho. Je špatně, když politik ovlivňuje média, která si koupil.“

Macron by se měl starat i o voliče Le Penové

Ve druhé polovině rozhovoru se vyjádřil k prezidentským volbám ve Francii. Telička ocenil, že vítěz prezidentských voleb Emmanuel Macron dokázal vyhrát s proevropským programem. Obratem ovšem dodal, že je otázka, jak tento program Macron rozpracuje a naplní. „Doufám, že nesklouzne jako mnozí jiní politici k nacionalistickým řešením, která vedou k praskání EU,“ varoval host.

Telička doufá, že Macron bude jednat jako skutečný proevropský politik, který bude řešit problémy všech občanů Francie, ale neměl by se snažit slepě nadbíhat voličům Marine Le Penové. Měl by se rozhodně snažit řešit i problémy jejích voličů, ale za pomoci svého programu, protože sama Le Penová podle Teličky nepřináší pozitivní řešení.

Kriticky se Telička vyjadřoval i na konto českých politiků. „My stále jenom čekáme, co bude ve Francii, co bude v Německu. My stále jenom frfláme, ale my máme také možnost věci ovlivňovat. Vím to z vlastní zkušenosti,“ řekl Telička. Podle jeho názoru bychom měli přijít se nějakými vlastními pozitivními návrhy, apeloval Telička na své kolegy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…