Tohle je nehorázné. Kandidátka do Senátu s ANO za zády se rozpovídala

04.10.2014 10:39

Nezávislá kandidátka usilující o vstup do Senátu s podporou hnutí ANO, profesorka MUDr. Věra Adámková, která mimo jiné vede Pracoviště preventivní kardiologie v IKEM, vysvětluje, kde mají současní politici největší dluhy vůči občanům. Nejde přitom jen o peníze tekoucí do zdravotnictví. Kandidátka ukazuje, jak vše souvisí se vším.

Tohle je nehorázné. Kandidátka do Senátu s ANO za zády se rozpovídala
Foto: Archiv VA
Popisek: MUDr. Věra Adámková

Profesorka Věra Adámková se rozhodla veřejně vyjádřit k otázkám, se kterými se v předvolební kampani setkává nejčastěji. Najde se mezi nimi i otázka na poplatky za recept. „Poplatky za recept považuji za nehorázné, protože i léky jsou hrazeny (někdy zcela, někdy částečně) ze zdravotního pojištění a na některé doplácíme, takže nevidím důvod, proč bychom měli ještě platit prakticky pouze za jejich výdej. Je dobře, že tyto poplatky již nebudou,“ zdůrazňuje lékařka.

Na co vlastně máme nárok?

V obecné rovině však poznamenává, že do českého zdravotnictví míří 7,5 procenta HDP, takže nelze zjednodušeně říci, že by české zdravotnictví mělo málo peněz a bez nejrůznějších poplatků by se neobešlo. Realita je spíše taková, že se s finančními prostředky nenakládá právě efektivně. Slabinou systému jsou i prakticky nedobytné pohledávky od lidí, kteří si neplatí zdravotní pojištění, ani nikde nepracují nebo nejsou evidováni jako nezaměstnaní. Adámková hovoří např. o uživatelích drog.

Politici by tedy měli mimo jiné jasně říci, na co všechno mají pacienti nárok z veřejného zdravotního pojištění. Politici mají podle jejího názoru vysvětlit lidem, proč jsou některá vyšetření dostupná jen omezeně a podobně. Toto vysvětlení by měli podat právě politici, neboť to za ně nikdo jiný neudělá.

Nejde jen o peníze: Další dluhy českého státu

Kandidátka do Senátu, která také přednáší na 1. a 2. lékařské fakultě v Praze a na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT, ale dodává, že ve zdravotnictví nejde jen o peníze. Jde také o osobní zodpovědnost každého člověka. Lidé by měli mít co nejpestřejší jídelníček. A tady je prý další dluh státu vůči občanům.

„Náš stát má velký dluh, co se týče správných a pravdivých informací na výrobcích. Jsem ráda, že se zpřísnily předpisy pro informace o složení potravin. Jako velký problém pro nás všechny, včetně dětí, vidím stále nadbytečný příjem soli a neochotu prodejních řetězců pomoci k distribuci potravin s omezením soli. Ušetřili bychom si tak výdaje na léky, které musíme užívat na vysoký krevní tlak, nemoci ledvin atd. Je naprosto nezbytné zpřísnit a zkvalitnit potravinový řetězec, abychom znali původ potravin i jakým způsobem byly připraveny,“ říká Adámková.

I dnes navíc platí „sportem ku zdraví“. Jenže i zde se ukazuje, že vše souvisí se vším. Adámková se nediví rodičům, že často odmítají děti pouštět ven, protože se obávají o jejich bezpečí. Měla by se proto rozšířit síť hlídaných dětských hřišť. Stejně tak by mělo dojít k úpravě otevíracích dob sportovišť na základě potřeb rodičů tak, aby své děti mohli doprovodit, případně si s nimi zacvičit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…