Tohle je rozpad eura, píše Klausův ředitel

08.07.2015 12:44

Výkonný ředitel Institutu Václava Klause a jeho bývalý kancléř Jiří Weigl se na serveru iDnes.cz vyjádřil k situaci v Řecku. Dle jeho názoru země posunuje Unii k nevyhnutelné sebevraždě celé eurozóny. Řekové v neděli v referendu odmítli požadavky věřitelů a tím vlastně dosavadní evropskou politiku záchrany Řecka.

Tohle je rozpad eura, píše Klausův ředitel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonný ředitel IVK Jiří Weigl

Jak Jiří Weigl ve svém komentáři uvedl, výsledek referenda znamená jasné odmítnutí vládnoucích řeckých politiků spáchat politickou sebevraždu, k níž je EU tlačila.

„Pět let záchranného programu má jediný efekt – úpadek tradičních demokratických politických stran a nástup levicového a pravicového radikalismu a populismu. Drastické obnovení vnitřní rovnováhy a vytvoření předpokladů pro udržitelné přebytkové hospodaření státu a splácení zahraničních půjček by teoreticky mohl zajistit dočasně pouze režim odhodlaný potlačovat násilím nesouhlas veřejnosti,“ uvedl Weigl s tím, že Tsipras a jeho kolegové chytře z pasti unikli referendem.

„Tím míč přehodili na stranu EU a ta musí rozhodovat. Vždy platilo a platí, že problém s nesplácenými dluhy má především věřitel, až potom sám dlužník. EU teď musí znovu platit, buď za udržení Řecka v eurozóně za každou cenu, nebo za přiznání faktu, že projekt eura selhal a první země jej opouští,“ dodal.

Dle něj druhá varianta má na rozdíl od té první alespoň perspektivu. „Řecko zbankrotuje a znovu se postaví na vlastní nohy. Rozumná EU by mu v tom měla pomoci. Bohužel větší pravděpodobnost má varianta první – rozklad a úpadek bez konce a na pokračování – a to je skutečná pomalá, ale nevyhnutelná dlouhodobá sebevražda celé eurozóny,“ uzavřel Weigl.

Původní text čtěte ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…