Tohle je ta nová Fialova ODS? Noviny píší o velkém fiasku v předsedově domovině

01.11.2014 7:57

Situace v Brně ukázala na hlubokou krizi v ODS, píše o ni MfDnes. Přitom právě v domovské organizaci chtěl prý předseda Petr Fiala předvést svou novou politiku. Tamní buňku vede exministr spravedlnosti Pavel Blažek a po výsledcích voleb spolu s dalšími lidmi oznámil, že na nejbližším sněmu rezignují. Brněnští občanští demokraté ztratili vládu nad městem a v zastupitelstvu získali pouze 5 z 55 mandátů.

Tohle je ta nová Fialova ODS? Noviny píší o velkém fiasku v předsedově domovině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kongres ODS v Brně

Zástupci vítězného hnutí ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených včera v Brně podepsali koaliční smlouvu. Primátorem se stane Petr Vokřál (ANO). ODS, ale i ČSSD tak definitivně ztratily vliv na druhé největší město republiky. Podle MfDnes je to pro Občanské demokraty mnohem závažnější a bolestnější než pro ČSSD, která držela osm let primátorskou funkci.

Deník zdůrazňuje, že právě brněnská ODS v čele s Pavlem Blažkem našla nového předsedu strany, když získala do svých řad politologa Petra Fialu a následně jej nominovala do čela celé strany. MfDnes vzpomíná na tehdejší slova politologů, kteří tvrdili, že na brněnské ODS se ukáže, zda je strana schopná se zdvihnout.

A právě tato její důležitá organizace je nyní v krizi. Ve volbách neuspěla, a proto nemohla myslet nejen na post primátora, ale zbylo na ni pouze pět mandátů z 55 a ještě ztratila post starosty největší městské části.

Tentokrát tah s neznámým lídrem nevyšel

Šéf ODS Petr Fiala se k situaci podle MfDnes vyjadřuje poněkud nekonkrétně. „Příčin prohry je několik, budeme se jimi podrobně zabývat. Máme nyní čas na diskusi uvnitř ODS o tom, co musíme udělat, abychom byli přesvědčivější a úspěšnější,“ uvedl. Blažek a další lidé z vedení brněnské organizace už ohlásili, že na nejbližším sněmu rezignují. Není však známo, kdy to bude.

Deník také připomíná obtížné vybírání volebního lídra pro Brno. Vzhledem k řadě nepříznivých okolností, mezi něž patří podezřelí sponzoři z Brna nebo nešťastné vyjednávání starosty největší městské části Libora Šťástky s firmou Amazon, která si nakonec svůj příchod do Brna rozmyslela, bylo prý obtížné najít vhodného lídra podzimních voleb. Brněnská ODS s podporou Blažka nakonec vybrala neznámého Františka Vižďu, který stranu v Brně dovedl k velké prohře.


 

reklama

autor: dkr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…