Tohle jsem nikdy nechtěl. Jiří Pospíšil se rozčiloval na ČT nad policejní kauzou, až mu hlas přeskakoval

10.06.2016 20:48

Europoslanec Jiří Pospíšil zvolený za TOP 09 se obsáhle vyjádřil ke kauze Roberta Šlachty. Celý případ považuje za výrazně zpolitizovaný, takže teď je reorganizace policie prakticky neproveditelná. Do hysterické roviny celý spor bohužel posunulo hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem (ANO). Za pozornost ovšem stojí, že tentokrát Pospíšil zkritizoval i státní zástupce v Olomouci v čele s Ivo Ištvanem.

Tohle jsem nikdy nechtěl. Jiří Pospíšil se rozčiloval na ČT nad policejní kauzou, až mu hlas přeskakoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

„Já osobně nesouhlasím s tou reorganizací, myslím, že byla špatně zvládnutá. Ale to, že by policejní prezident Tuhý měl být vyzván k cestě do Olomouce, aby tam státním zástupcům podal jakési vysvětlení, mi přijde zvláštní... Teď tu máme kauzu, která by mohla uvrhnout policii zpět do bahna,“ varoval Pospíšil.

Bezpečnostní rada státu podle hosta mnoho nezmůže, protože nemůže nařídit státním zástupcům, co smějí nebo nesmějí dělat. Teď je proto především na státních zástupcích z Olomouce, aby podrobně vysvětlili své počínání. Pospíšil se počítá mezi příznivce nového zákona o státním zastupitelství a většinou oceňuje práci státních zástupců, ale v tomto případě žádá podrobné vysvětlení žalobců v Olomouci.

Najednou nastává situace nedůvěry mezi policií a státními zástupci. Z toho nemůže mít radost nikdo jiný než lidé, kteří páchají trestnou činnost. Policejní prezident by měl reformu odložit a důkladně ji projednat. Podle Pospíšila se zdá, že tu máme válku mezi policií a státními zástupci. „Vidím to jako vnější pozorovatel z Bruselu a velmi se této možnosti bojím,“ varoval europoslanec.

Věcná debata je podle něj namístě i proto, že v tuto chvíli nutně nepotřebujeme reformu policie. Proto je čas na diskusi. Současná debata se posunula až do roviny ostrého politického boje před krajskými volbami. Především Andrej Babiš podle Pospíšila zareagoval velmi hystericky „a umně využívá toto téma k politickému boji“, shrnuje situaci Pospíšil.

Ve shodě s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem se Pospíšil zvolený za tutéž stranu domnívá, že politici ANO zpolitizovali problém, který nemá snadné řešení. „V tuto chvíli žádný soudný ministr reformu neudělá, odloží ji a nechá ji prodebatovat,“ konstatoval Pospíšil.

Pokud by se policejní prezident Tomáš Tuhý rozhodl, že reformu za současné situace dotáhne do konce, je podle Pospíšila zralý na odchod z funkce.

Nakonec se vyjádřil i k nizozemskému návrhu omezení legálního držení zbraní. Většina států EU návrh podpořila, ale Pospíšil ho považuje za nesmyslný a hodlá navrhnout asi 15 pozměňovacíh návrhů, které by z návrhu odstranily ty největší absurdity. Otázkou je, zda se svými návrhy uspěje. Česká republika se po celou dobu projednávání stavěla velmi jasně proti schválení nizozemské směrnice, ale nakonec byla přehlasována.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…