Tohle jsou civilizovaní Evropané? Výrok „V Oděse je upálili“ udělal rozruch v Rusku i na Donbasu, ke smíření Východu a Západu moc nepřispěl. Podívejte se

05.05.2015 17:19

Takové rušno kolem diplomata Václava Bartušky, zvláštního velvyslance České republiky pro otázky energetické bezpečnosti, snad ještě nikdy nebylo. Celá kauza začala tím, když Bartuška poskytl rozhovor serveru neovlivni.cz, který provozuje bývalá šéfredaktorka MF Dnes Sabina Slonková. Výrok „v Oděse je prostě upálili“ pronikl do médií v různých koutech světa.

Tohle jsou civilizovaní Evropané? Výrok „V Oděse je upálili“ udělal rozruch v Rusku i na Donbasu, ke smíření Východu a Západu moc nepřispěl. Podívejte se
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Václav Bartuška hovořil v rozhovoru o Rusku, Putinovi či Evropské unii. Horké chvilky ovšem zažil kvůli svým výrokům o Ukrajině a loňském masakru v Oděse, kdy bylo v Domě odborů upáleno mnoho lidí, kteří se do budovy schovali před davem svých názorových odpůrců.

„Skupina civilistů obsadí budovy administrativy, muži, ženy, děti. Do dvou dnů se tam začínají nosit zbraně, ženy a děti odcházejí, zůstávají ozbrojenci. Pokud se jim postavíte rychle čelem, jako to udělali třeba v Oděse, kde je prostě upálili, nebo v Dněpropetrovsku, kde je prostě zabili a pohřbili u silnice, tak máte klid. Když to neuděláte, tak máte válku. To je celé,“ řekl doslova Václav Bartuška.

Kauza několik dní patřila mezi hlavní témata českých médií a zaznamenala odraz i v některých demonstracích, které se k připomínce oděské tragédie konaly. Dostala se ovšem i do zahraničních médií a výjimkou není ani Rusko. ParlamentníListy.cz pro vás vybraly nejzajímavější úryvky. Dokonce se objevila i otázka, zda podle Bartušky byl totožný případ vyhlazení a vypálení Lidic nacisty.

Jméno českého diplomata Václava Bartušky vstoupilo ve známost hned v několika zemích. Ke jménu diplomata, který se pochvalně vyjádřil o upalování lidí v Oděse a doporučil je jako mustr i pro další regiony a země, zejména ruské weby přidávají přívlastek „fašizující“ a pozastavují se nad tolerantní reakcí jeho nadřízeného, ministra Zaorálka.

„Ještě docela nedávno hodně lidí v Rusku upřímně věřilo, že pro Evropany jsou lidská práva a humanismus div ne absolutními hodnotami,“ píše například web Segodnia.ru. Panovala prý naivní představa, že pouhé informace o zvěrstvech dějících se na Ukrajině postačí civilizovaným Evropanům, aby se od tamního režimu odvrátili.

Jenže se tak prý neděje, a navíc se zřejmě v poslední době ukazuje, že lidé v Evropě tyto zločiny schvalují a podporují. „Například evropský úředník zastupující Českou republiku, Václav Bartuška, se domnívá, že zachování klidu v Oděse bylo důležitější než životy několika desítek uhořelých lidí,“ píše server.

Navíc zmiňuje Bartuškův názor, že tato úspěšná zkušenost by měla být opakována i na jiných místech. „Bylo by zajímavé se Bartušky zeptat, jestli považuje za odůvodněný způsob zachování klidu zločiny, které spáchali hitlerovci v Lidicích,“ uzavírá Segodnia.

Zaorálek sice vypustil kritiku, ale vyhazov Bartuškovi nechystá

Ještě dodává, že Bartuškův nadřízený ministr Zaorálek sice na Twitteru vyjádřil hluboký nesouhlas, nicméně „o propuštění, nebo alespoň odvolání fašizujícího úředníka z funkce nepadla ani zmínka“.

Není to prý jediný případ, kdy se v Evropě uvažuje podobně. Web zmiňuje prohlášení dalších evropských politiků ohledně potápění lodí s uprchlíky, mířících k evropským břehům.

Bohužel v rámci Evropské unie zdaleka nejde o ojedinělý případ. Například evropský komisař pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitros Avramopulos prohlásil, že lodě EU budou ve Středozemním moři posílat plavidla ke dnu.

„Závěr je zřejmý a jednoduchý, i když ve skutečnosti zlověstný: jednání o lidských právech, humanitě a toleranci nejsou ničím jiným než zástěrkou, za kterou prorůstají výhonky opravdového fašismu,“ dodává web.

Bartuška jako Hitler, srovnával senátor

„Podobně ukrajinský web Luhansk, působící na území separatisty vyhlášené Luhanské lidové republiky, hned v titulku hlásá, že „Václav Bartuška schvaluje masakry ukrajinských nacionalistů v Oděse“. Zmiňuje též názor českého velvyslance, že podobný přístup je možné aplikovat kdekoliv, kam se Rusové pokusí vtrhnout. Web dále připomíná, že rok staré události, při kterých v Domě odborů v Oděse a jeho okolí zemřelo celkem 48 lidí, doposud nebyly vyšetřeny.

Rovněž web uzbeckého deníku Vesti píše o schvalování upalování lidí ze strany českého diplomata. Ruská Gazzeta pak přináší text pod lakonickým titulkem „Podívejte se, jak v Evropě hodnotí tragédii v Oděse“. A v podobném duchu se vyjádřilo více než deset ruských webů či deníků.

Jak reagovala česká politická scéna? Prezident Miloš Zeman označil Bartuškův výrok za fašistický a následně v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že pokud by byl ministrem zahraničí, Bartušku by za to okamžitě vyhodil. Diplomata se naopak zastali komentátor Jan Jandourek nebo pedagog a novinář Tomáš Klvaňa.

Čeští politici ve většině nešetřili kritikou. Kupříkladu poslanec ČSSD Stanislav Huml uvedl, že Bartuška svým výrokem spáchal trestný čin a nemá ve státní správě co pohledávat. Senátor Jaroslav Doubrava podotkl, že Bartuška nejspíš schvaluje vraždy nevinných jen proto, že mluvili rusky, a Hitler zase zabíjel lidi, protože byli Židé. „Obávám se, že mezi ním a Bartuškou moc rozdílů nevidím,“ konstatoval ústecký senátor. Názory dalších politiků přinesly ParlamentníListy.cz ZDE. A jak už bylo zmíněno, Bartuškův nadřízený, ministr Lubomír Zaorálek, ho sice zkritizoval, ale propustit diplomata se nechystá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka, Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…