Tohle mi přijde smutné. Ťok v rádiu mluvil o údajné korupci i konvoji NATO

23.03.2015 18:45

Ministr dopravy za ANO Dan Ťok byl hostem pondělní Kauzy dne na Rádiu Impuls. Vyjadřoval se k údajné korupci ve firmě Skanska v době, kdy českou odnož společnosti vedl, ke stavu českých dálnic a k výběru mýta na nich. Došlo i na konvoj NATO, který projede Českem.

Tohle mi přijde smutné. Ťok v rádiu mluvil o údajné korupci i konvoji NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

"Mně přijde smutné, že švédský auditor v roce 2011 řekl, že bylo všechno v pořádku a dnes tvrdí něco jiného. Ale proč to neříkal tehdy? Víte, ono jde o člověka, který byl ze Skansky odejit, z čehož v něm zbyla nějaká frustrace a on ji šel popsat jednomu novináři,“ konstatoval Ťok. K žádné úplatkářské kauze prý nedošlo a pro opačné tvrzení nejsou ani důkazy, celé to stojí na jedné výpovědi a na ničem jiném, konstatoval ministr.

Vyjádřil se také k průjezdu konvoje NATO Českem. "Projede bez problémů,“ zdůraznil. Zatím ale prý neuvažoval o tom, jestli se půjde na konvoj podívat.

Už vysoutěžené věci půjde jen těžko změnit

Pár slov padlo i o modernizaci D1. U nových výběrových řízení bude prosazovat, aby se pracovalo sedm dní v týdnu, čtyřiadvacet hodin denně, u již vysoutěžených úseků to půjde jen těžko změnit. V tuto chvíli je v ČT v provozu asi tisíc kilometrů dálnic a rychlostních komunikací. Na začátku roku 2017 by to mohlo být o 40 kilometrů více.

Pokud jde o mýto, stát chce vyhlásit technicky neutrální tendr, do kterého se bude moct přihlásit kdokoliv, ale vyžaduje to, aby do stávajícího systému nechal Kapsch nahlédnout i případné konkurenty, o čemž se teď jedná. Podle smluv je to možné až po roce 2016. "A to každý pochopí, že to už je pozdě,“ prohlásil ministr. O výběr mýta se prý stát tak jako tak postará, i kdyby to měl dělat Kapsch o nějaký čas déle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…