Tohle nám tedy Miroslav Kalousek a Daniel Herman řekli k vítězství Trumpa v amerických volbách...

09.11.2016 9:11

Parlamentní listy se dotázaly politiků, co říkají vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách, zda ho vítají a co se tím změní pro svět a co to znamená pro Českou republiku.

Tohle nám tedy Miroslav Kalousek a Daniel Herman řekli k vítězství Trumpa v amerických volbách...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Nezbývá než doufat, že některé výroky Donalda Trumpa, které pronášel v předvolební kampani, nebudou uvedeny do reality. Mám na mysli zejména výroky týkající se kolektivní bezpečnosti, zpochybnění pátého článku Washingtonské smlouvy, výroky týkající se ochranářských cel a týkající se izolacionistické politiky vůbec. Pevně doufám, že zůstane zachována dlouholetá kontinuální politika USA vůči Rusku, což výroky Donalda Trumpa také do značné míry zpochybňovaly. Kdyby to, co zaznělo v kampani, bylo uvedeno do reality, viděl bych to jako velký problém pro svobodný svět a pro Českou republiku a možná větší problém než pro Američany,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.  

„Je to výsledek svobodného rozhodnutí amerických voličů, který je třeba vzít na vědomí,“ odpověděl ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL.

Republikánský kandidát Donald Trump se stal 45. prezidentem Spojených států. Trump porazil bývalou první dámu USA Hillary Clintonovou ve všech klíčových státech, o nichž se předpokládalo, že rozhodnou. Po Floridě vyhrál v Ohiu, Severní Karolíně a nakonec i v Pensylvánii, uvedla agentura AP. Hranici 270 volitelů překročil poté, co televize CNN ohlásila jeho vítězství ve Wisconsinu.

Reakce dalších politiků přineseme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…