Tohle nebudou veselé Vánoce. Vyrazili jsme mezi nejubožejší v drsném okrese na severu

21.12.2013 9:02

U slev je narváno. Mnozí lidé z jednoho z nejchudších regionů České republiky mají pocit, že se před letošními Vánoci nakupuje méně. Někteří nenakupují vůbec. Nemají ani kde přespat. Opuštěné matky s dětmi v Mostě dostanou nejlepší dárek bohužel až před příštími Vánoci. Na některé se teď nedostává ani volná postel, natož materiální dárek.

Tohle nebudou veselé Vánoce. Vyrazili jsme mezi nejubožejší v drsném okrese na severu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Supermarket

Anketa

Jaké budou letošní Vánoce u vás doma?

hlasovalo: 8105 lidí
Je jich kolem dvaceti a bloumají po mosteckém vrchu Šibeník, lesíky u Čepiroh, hřbitova nebo u tenisových kurtů. Mostečané zcela bez domova. „Nedávno jsme prováděli asistenci pracovnicím sociálního odboru při mapování těchto osob. Jejich počet je zhruba stejný,“ říká preventistka městské policie Ilona Kozlová.

Klasičtí bezdomovci nejsou ničím novým v severočeském městě, které dlouhá léta upozorňuje české vlády, že je neoprávněně na chvostu a vlivem dlouhodobě nejnižší nezaměstnanosti se zde chudoba jen prohlubuje. S tím jde v ruku v ruce pak i nezájem zdejších rodáků zůstávat a žít v příhraniční oblasti s nejnižší nabídkou práce, vyostřujícími se sociálními problémy a rozrůstáním ghett. „Od roku 1991 se počet trvale žijících osob v Mostě pravidelně snižuje. Naopak průměrný věk je stále vyšší,“ potvrdila mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.

Bydlení je pěkný dárek, ale… Až za rok

Ve statutárním městě vedle čtvrti nových bytových domů praská ve švech azylový dům pro ženy a matky s dětmi. Nemají mnohdy ani ložní prádlo, pořádné jídlo pro ratolesti, o školních pomůckách ani nemluvě. Jejich počet narůstá a očekávaným dárkem je pro mnohé dostavba dalšího patra budovy. „Je pravda, že počet zájemkyň o tento typ ubytování mírně stoupá. Stát sice má koncepce bezdomovectví i sociálního vyloučení, ale je potřeba na první linii více zabrat,“ potvrdil nezlepšující se situaci ParlamentnímListům.cz Jan Panocha, vedoucí azylového domu pro ženy a matky s dětmi, který spadá pod mosteckou Diakonii Českobratrské církve evangelické.

Na dveře azylového domu v Mostě tak občas někdo i v té nejsmutnější životní situaci klepe marně, ať je advent nebo není. „Tento týden se sice podařilo dvěma zdejším ženám uspět při hledání nového bydlení, ale hned jsme další dvě přijali a někdy skutečně odmítáme,“ dodává Panocha.

Město Most už ale vyhlásilo veřejnou zakázku na rekonstrukci domu. Nástavba dalšího podlaží se bude realizovat na celém půdorysu budovy v ulici Mikoláše Alše.  „Využijeme prostředky z dotačního titulu Ministerstva práce a sociálních věcí,“ podotkl náměstek primátora města Mostu Luboš Pitín. K západnímu průčelí bude přistavěn i výtah s úpravou pro imobilní občany. Usnadní i přepravu kočárků s dětmi.

Kapacita lůžek pro ženy by se celkově měla zvýšit z deseti na sedmnáct. Dětí, kterých je dnes v azylovém domě třicet, by mohlo být napříště ubytováno až dvojnásobně. K letošním Vánocům to ale ještě nebude. „Stavět by se mělo v dubnu. Jestli bude přístavba hotová do příštích Vánoc? To je ta nejpesimističtější varianta,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz Jan Panocha.

Asketismus k nepochopení?

Přes „nával“ v ubytovně pro opuštěné ženy s dětmi pro změnu mnozí  bezdomovci, strážníkům již notoricky známí, ani přes nízké zimní teploty nehledají teplo a střechu nad hlavou. Důvody, proč si na život pod širým nebem nebo v některé z polorozpadlých budov už možná zvykli, nemusí být pro mnohé pochopitelné. „Spousta těchto lidí pomocnou službu nechce, tento způsob života jim vyhovuje. Pro normální lidi je těžko pochopitelné v takovém počasí trávit venku na mrazu, ale pravdou je, že oni nabízené služby odmítají. Neradi se totiž přizpůsobují řádu,“ snaží se vysvětlit preventistka. V případě žen s dětmi, které přišly o střechu nad hlavu někdy i vlivem týrání partnera, o něčem takovém řeč být nemůže.

Lidé i v ekonomicky slabší části republiky v adventním čase projevují o to větší solidaritu. Charitativní bazar tamní teplárny byl prý právě letos nejúspěšnější.

Lidé začínají zase víc věřit… Na Ježíška

Obchodními domy pobíhají muži a ženy, utrácejí za vánoční dárky. Na ten, který je v Mostě největší, koukají bezdomovci rovnou z vrchu Šibeník.

Nákupní horečka je podle mnohých menší než loni. „Za sebe jako zákazníka můžu říct to, že nakupuji stejně jako loni, což je rozhodně za menší obnos než před pár lety. Obecně to bude tím, že jsem na rodičovské,“ přemýšlí Litvínovanka Jitka Pavlíková. „Téměř každý den jsem kolem poledne v teplické Olympii, sice plné parkoviště, ale lidí málo. Asi byli všichni spíše pro baštu než pro věcné dary,“ myslí si Mostečanka Lucie Jiříková. Milan Kamír má jiný pocit. „Já se v úterý na nákup nedostal. V 11 hodin se nedalo nikde zaparkovat, protože všichni okupovali mostecké centrum. Na to, že je úterý a v pracovní době, nečekaná situace. Všichni hrr do Centralu,“ komentuje svou zkušenost.

„Krize v žádném případě neustoupila, jak v ekonomice - dle výše nezaměstnanosti nebo statistických údajů výroby či činnosti v jednotlivých sektorech, tak na politické scéně, kde bude ještě jistě gradovat. Jako každodenní nakupující vidím, že někteří lidé kupují kdeco, více je lidí u takzvaných slev. Krize je v nás, protože jsme ji umožnili, “ napsal k tématu ParlamentnímListům.cz Vlastimil Balín.

Mostečanka Veronika Loucká dodává, že rovněž pozoruje úbytek nákupů. Má pro to s úsměvem vysvětlení: „Lidé začínají více věřit na Ježíška.“ Během nákupů v mosteckém megacentru si na něj mohou zájemci i zahrát, když jim nějaká koruna zbyde. Jako každý rok je tu strom se seznamem přání dětiček z dětského domova, kterým v obchodní galerii jejich vlastní rodiče nic nepořídí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…