Tohle není vtip: Helena Langšádlová se přiznala k vážné věci, která se týká Okamury

28.02.2018 9:47

V úterý hned po začátku sedmé schůze hlasovala Poslanecká sněmovna o návrhu na odvolání jednoho z místopředsedů komory – Tomia Okamury z SPD. Tento krok, který je v celé historii Sněmovny zcela mimořádný, navrhovali poslanci za KDU-ČSL kvůli Okamurovým výrokům na téma tábora v Letech.

Tohle není vtip: Helena Langšádlová se přiznala k vážné věci, která se týká Okamury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na programu sněmovny byl mimo jiné návrh zákona o celostátním referendu z pera SPD. Pošlou ho poslanci do druhého čtení?

Požadavek na hlasování o odvolání místopředsedy Okamury přednesl předseda jejich poslaneckého klubu Jan Bartošek. „Na základě jednacího řádu žádám o zařazení nového bodu, který se jmenuje: Odvolání Tomia Okamury z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny. V souladu s jednacím řádem jsem sesbíral podpisy 86 poslanců. Za KDU-ČSL 10, za TOP 09 7, za STAN šest, za ODS 25, za sociální demokracii 14, za hnutí ANO 2 a za Piráty 22,“ sdělil Sněmovně hned na úvod jednání, když se schvaloval program schůze.

Okamura se podle něj vyjadřuje hanlivě k utrpení obětí holocaustu, do čehož lidovec zamíchal i to, že bývalý tajemník poslaneckého klubu SPD je dnes trestně stíhaný za výroky, že „Židé, cigáni, homosexuálové patří do plynu“. Člověk, jehož chování je tak lidsky odporné, nemůže podle něj být v takto vysoké ústavní funkci a reprezentovat Českou republiku při mezinárodních jednáních.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Po něm přišel k pultíku poslanec STAN Vít Rakušan. Své vystoupení avizoval jako „Návrh na změnu pořadu jednání“, ovšem žádný návrh nepředložil. Místo toho začal předčítat jména obětí táboru v Letech. „A ty oběti si zaslouží, aby jejich jména padla tady na plénu Sněmovny, protože to, že tito lidé v tomto táboře zemřeli, to, že tito lidé zemřeli v táboře, který byl oplocen, a žádné díry v tom plotě nebyly,“ reagoval na slova Tomio Okamury, že plot kolem tábora byl děravý.

Celkem poslanec Rakušan přečetl 337 jmen, což podle sněmovního stenoprotokolu zabralo téměř deset minut.

Ani to však poslancům podporujícím Okamurovo odvolání nestačilo, aby se před následným hlasováním o zařazení bodu na program shromáždili. Svědčí o tom následný facebookový komentář poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Ta Bartoškův návrh na změnu programu podepsala, při hlasování jej ovšem nepodpořila. Nestihla to prý. „Rozhodně se mi příčí výroky Tomia Okamury, důkazem je, že jsem byla mezi prvními, kdo jeho odvolání z postu místopředsedy PS podepsal. Dnes jsem nehlasovala, protože jsem byla v daný moment na jednání a tento bod jsem bohužel nestihla,“ omlouvala se na sociální síti.

Ujistila však, že o sesazení Okamury ze sněmovního vedení bude usilovat dále. „Takový člověk nemůže být v tak vysoké ústavní funkci,“ trvá na svém.

Za své zdržení to na Facebooku schytala. Například hudební kritik Jan Rejžek, známý svými příkrými názory na cokoliv, jí vyhuboval: „Jak nestihlA??? Za to Vás platíme, abyste stíhala!“

Hlas Heleny Langšádlové by však nic nezměnil, pro Bartoškův návrh hlasovalo 70 poslanců, potřeba bylo 85. Pro hlasovali zejména všichni zástupci Demokratického bloku, také většina sociálních demokratů a Pirátů. Přidalo se pět poslanců hnutí ANO.

Pokud jde o samotnou Langšádlovou, její hlasování nabízí ještě jednu záhadu. Ve sjetině hlasování je totiž uvedeno nikoliv že „nehlasovala“, jak sama tvrdí, ale že se zdržela hlasování. To znamená, že byla přihlášena svou hlasovací kartou, ale nehlasovala ani pro návrh, ani proti (pokud tak poslanec neučiní, je ve hlasovací sjetině evidován jako „nepřihlášen“- pozn. PL). Pokud tedy během hlasování byla na jednání mimo sál, jak tvrdí, znamená to, že dlouhodobě nechala svou poslaneckou kartu přihlášenou v hlasovacím zařízení.

Celá hlasovací sjetina k dispozici ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…