Tohle řekl papež František dobře, chválí Sobotka. Církve by se měly podílet na integraci uprchlíků

07.09.2015 17:39

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vítá iniciativu papeže Františka, který vyzval evropské farnosti, náboženská sdružení a kláštery, aby se každý ujal aspoň jedné uprchlické rodiny. Ministerský předseda oceňuje také ochotu církví podílet se na integraci uprchlíků, kteří dostanou azyl. Vláda se zapojením náboženských organizací počítá, uvedl také v dnešním tiskovém prohlášení.

Tohle řekl papež František dobře, chválí Sobotka. Církve by se měly podílet na integraci uprchlíků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„V napjaté době, které teď Evropa čelí, oceňuji prohlášení papeže Františka,“ napsal Sobotka. „Papežovu iniciativu vnímám jako důležité poselství, které pomáhá v těchto nelehkých chvílích snížit napětí ve společnosti,“ podotkl dále. 
    
„Výzva papeže Františka je v souladu s jednáními, která vláda vede s českými církvemi už od poloviny července letošního roku, kdy jsem se k tomuto tématu s představiteli církví osobně setkal. Konkrétní obrysy této spolupráce připravuje pracovní skupina k migraci, vedená Ministerstvem vnitra, která má za úkol najít nejlepší cestu, jak uprchlíky, kteří u nás v souladu se zákony získají azyl, integrovat do české společnosti a umožnit jim v České republice nový důstojný život,“ doplnil Sobotka. 
   
Podle generálního sekretáře České biskupské konference Tomáše Holuba je dnešní situace s uprchlíky v ČR „něco, co stát velmi organizovaně zvládá“. „V tuto chvíli se pomoc církve primárně koncentruje do dvou rovin – do toho, jak s pomocí státu asistovat těm lidem v lidské rovině, tedy těm, kdo v Česku požádali o azyl, i těm, kdo Českou republikou procházejí. Na to se připravujeme, to se rozjíždí,“ řekl ČTK. Druhá rovina příprav směřuje k tomu, jak jednat, kdyby přišla taková vlna uprchlíků, jaká přišla do Maďarska nebo do Rakouska. „To je věc, o které teď mluvil František. Na to se interně připravujeme a hledáme cesty, aby to bylo koordinované,“ doplnil. 
    
Podle některých hlasů by tuzemská církev mohla čerpat inspiraci v Německu, kde se církev v pomoci uprchlíkům dlouhodobě angažuje. „Situace v Německu je úplně jiná,“ říká Holub s poukazem na jiné postavení církve v zemi a na dlouhodobou tamní zkušenost s azylanty. Do Německa každoročně přicházejí statisíce migrantů. „ČR nebyla nikdy cílovou zemí, nebyla tady ani potřeba vybudovat nějakou širší pomoc pro ty, kteří by tady chtěli zůstat. Ani dnes tato věc ještě není v ČR tématem,“ dodal. 
    
V Německu také existuje institut církevního azylu, který lze poskytnout i těm, kdo by museli na základě záporného vyřízení azylové žádosti Německo opustit. Letos v červnu tak na základě pravidel daných Německou ekumenickou komisí pro církevní azyl poskytovaly více než dvě stovky tamních kostelů přístřeší čtyřem stům uprchlíků. Církevní zařízení, které žadatele přijme, znovu předloží jeho případ k přezkoumání. Často pak tento proces končí pro žadatele úspěšně. 
    
Čeští a moravští biskupové nabídli pomoc vládě s přijetím rodin uprchlíků už v červenci. Zároveň vyjádřili připravenost pomáhat v jejich integraci a hledání dalších možných forem pomoci. Nabídka podle mluvčího České biskupské konference Františka Jemelky stále platí. Forma pomoci ale podle něj závisí na rozhodnutí Ministerstva vnitra, v jehož gesci je i přijímání běženců v zemi. 
    
Ministerstvo vnitra dnes ČTK sdělilo, že s církevními institucemi už byla zahájena „úzká spolupráce ve vztahu k přijímání, péči a integraci uprchlíků na našem území“. Konkrétní způsoby spolupráce se podle vnitra budou odvíjet od aktuálních potřeb a kapacit Česka. Spolupráce se týká i přesídlovacího programu, v jehož rámci vláda přislíbila přijmout 400 uprchlíků ze třetích zemí.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…