Tohle se Zemanovi muselo líbit: Polský prezident s ním souhlasil úplně ve všem. Zanadávali si na EU

15.03.2016 14:20

V Praze se v úterý dopoledne sešel prezident Miloš Zeman s polským prezidentem Andrzejem Dudou, aby spolu projednali problematiku česko-polských vztahů a vzájemně si udělili nejvyšší státní vyznamenání. Zeman udělil Dudovi Řád bílého lva, Duda Zemanovi Řád bílé orlice. A na následné tiskové konferenci si vzájemně poděkovali za sdílení názorů.

Tohle se Zemanovi muselo líbit: Polský prezident s ním souhlasil úplně ve všem. Zanadávali si na EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Polský prezident Andrzej Duda a český prezident Miloš Zeman

Zeman vyjádřil radost nad setkáním s polským prezidentem Dudou a zmínil skvělé vztahy mezi Českem a Polskem. „Tyto vztahy dokládá mimo jiné i úspěšná ekonomická spolupráce,“ poznamenal. Podotkl také, že pánové jednali na zintenzivnění spolupráce mezi oběma zeměmi, a to v oblasti ekonomické, energetické, dopravní i zahraničněpolitické.

„Vyjádřil jsem názor, že polská vláda vznikla ze svobodných voleb, má plné právo uskutečňovat opatření, která jí dávají mandát z těchto voleb a že by neměla být vystavena moralizující kritice z Evropské unie, jež by se měla konečně soustředit na svůj základní úkol, a to je ochrana vnějších hranic EU. Chtěl bych věřit, že naše spolupráce bude pokračovat i v budoucnosti bez jakýchkoliv problémů.“ Uvítal také Dudův návrh na rozšíření pole působnosti Visegrádské čtyřky a došlo tak i ke spojení severu a jihu Evropy.

Následně promluvil polský prezident Duda, který poděkoval Zemanovi za pozvání. „Chtěl jsem poděkovat za mimořádně milé, pohostinné přijetí a za jednání,“ řekl a dodal, že si ve všem se Zemanem rozuměl. Vyjádřil také radost nad rozvojem ekonomické spolupráce mezi Českem a Polskem a zmínil také dobré vztahy mezi oběma zeměmi.

„Jsme země, které jsou vůči sobě vzájemně otevřené,“ řekl a dodal, že věří v další prohloubení vztahů. „Věřím, že naše hospodářská výměna se bude ve všech oblastech dále rozvíjet.“ Poděkoval také Zemanovi za jeho přístup k situaci polské vlády.

„Máme společnou politiku v rámci Evropské unie, jsem rád, že v rámci Visegrádské skupiny dnes hovoříme stejným hlasem,“ poznamenal Duda o vztahu se Zemanem. Vyjádřil také, že je rád, že se ukázalo, že Visegrádská skupina není mrtvý projekt, který stále drží při sobě. Duda dále velmi chválil a děkoval Zemanovi za spolupráci ve všech ohledech a sdílené názory jak v otázkách migrace, NATO, tak i polské politiky a Evropské unie.

„Hovořili jsme také o tom, o čem pan prezident také mluvil, konkrétně o rozvoji infrastruktury,“ řekl Duda a dodal, že je nutná investice do rozvoje infrastruktury obou zemí. Odra by se tak měla stát další využívanou komunikací mezi Polskem a Českem. Zemana následně označil za velmi zkušeného politika a ještě jednou mu za vše poděkoval.

První dotaz směřoval na Andrzeje Dudu. Týkal se vztahů mezi Polskem, Ruskem a USA poté, co zástupci polské vlády vyjádřili velmi kritické názory na adresu obou zmíněných mocností.

„Každá země má své vlastní záležitosti, vlastní suverenitu,“ začal Duda a dodal, že by cizí mocnosti měly respektovat svrchovanost mocnosti jiné.

Druhý dotaz byl položen již oběma prezidentům. Reportérka ČT chtěla vědět, zda jednali o dohodě mezi Evropskou unií a Tureckem ohledně zvládání migrace.

„Musím se přiznat, že jsme se této otázky dotkli pouze okrajově, při jednání na čtyři oči,“ řekl Zeman a dodal: „Konstatovali jsme, že původní návrh EU vůči Turecku obsahoval 3 miliardy eur, nyní Turecko požaduje 6 miliard eur a mluví se, jak jsme se shodli s panem prezidentem Dudou, až o 20 miliardách eur. Nezdvořilí lidé jako já to označují za vydírání. Pan prezident je samozřejmě zdvořilejší než já.“

„Vážené dámy, vážení pánové. Samozřejmě hovořili jsme o těch problémech a také o detailech dohody mezi EU a Tureckem. Spíše jsme se na to dívali ze strany Evropské unie, které jsme členy. ... Především by Unie měla posílit ochranu vnějších hranic EU. Musíme se starat o to, aby byla udržena schengenská zóna, protože to je velmi důležitá zóna svobody a symbol pro naše občany. Symbol toho, že jsme členy EU a jsme plně svobodné národy. Je to také otázka našich vzájemných relací,“ řekl Duda s tím, že starší generace si pamatují nesvobodnou dobu před rokem 89. „Nikdo z nás si nepředstavuje, že by kdykoliv v budoucnu taková situace měla nastat,“ poznamenal a dodal, že otevřené hranice jsou důležité a prospěšné, přičemž je nutné chránit hranice vnější. Je také nutné poskytnout finanční pomoc zemím, které pomáhají uprchlíkům. „V tomto rozsahu by Evropa měla poskytovat přiměřenou a potřebnou pomoc,“ řekl a dodal, že je nutné přistupovat k tomu v klidu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…