Tohle se chvilkařům líbit nebude. Šéf týdeníku je protáhl bahnem. Název nesedí, netransparentní úvazky...

20.02.2020 17:38

Dělá spolek Milion chvilek pro demokracii chybu, když vyráží do ulic kvůli Stanislavu Křečkovi? Publicista Českého rozhlasu Dan Vávra si to nemyslí, protože demokratické procedury samy o sobě stačit nemusejí. K moci se mohou dostat i lidé, kteří na demokracii kašlou. Šéfredaktor Reflexu nabídl zcela opačný pohled a spolku Milion chvilek pro demokracii pořádně vyčinil.

Tohle se chvilkařům líbit nebude. Šéf týdeníku je protáhl bahnem. Název nesedí, netransparentní úvazky...
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Publicista Jan Vávra má za to, že Milion chvilek demonstruje oprávněně. I když byl Křeček vybrán demokratickým Parlamentem a demokraticky zvoleným prezidentem.

„Pokud se Milion chvilek domnívá, že státní správa a významné instituce jsou krok za krokem systematicky a záměrně politicky rozkládány a privatizovány, není rozhodně svolávání demonstrací přehnané. Předseda Mikuláš Minář dokonce varuje před maďarským či polským modelem, ve kterém jsou justice, média, státní správa a veřejné zakázky podřízené vládním politikům. V takové situaci už nelze hovořit o zcela svobodných volbách, protože vládní politici mají naprosto odlišné možnosti než opoziční,“ napsal Vávra.

Milion chvilek navíc podle Vávry supluje roli opozice, která absolutně není schopna domluvit se na nějaké spolupráci. Otázkou je, kolik lidí dokáže Milion chvilek pro demokracii dostat do ulic, ale tak jako tak se ukazuje, že se doba posunula a desetitisíce až statisíce lidí se zajímají o věci veřejné.

Naproti tomu šéfredaktor časopisu Reflex Marek Stoniš se na adresu Milionu chvilek pro demokracii vyjádřil kriticky.

Po Novém roce se však milionový spolek ubral poněkud zvláštním směrem. Nejprve z peněz nadšených donátorů zaměstnal osm svých členů na plný „revolucionářský“ úvazek, aniž ovšem transparentně zveřejnil, koho a za kolik. A následně se pustil do akcí, které jsou samozřejmě legitimní, ovšem jen v případě, že by svůj původní název Milion chvilek pro demokracii transformovali, respektive přizpůsobili svým novým cílům. Milion chvilek pro liberální demokracii? Milion chvilek pro demokracii a milion facek těm, kdo s námi nesouhlasí? Kupředu s Milionem chvilek pro demokracii, zpátky ni krok?“ nabídl varianty přejmenování Stoniš.

Podle Stoniše není důvod demonstrovat proti demokraticky vybranému ombudsmanovi, stejně jako není důvod demonstrovat proti novým členům Rady ČT a Rady Českého rozhlasu, na což se členové spolku Milion chvilek pro demokracii také chystají, pokud se do rad dostanou lidé, kteří jim nejsou po chuti.

„Demokracie je pořádání štvanic na uchazeče o členství v Radě ČT, kteří neodpovídají kádrovému profilu Milionu chvilek pro demokracii? Neměli bychom spíše protestovat proti skandální senátorské petici zpochybňující už jen samotnou kandidaturu slušné dámy, katoličky a ekonomky Hany Lipovské? Vždyť proti ní byla rozpoutána nechutná veřejná štvanice jen proto, že ji nominoval kardinál Duka a spolupracuje s bývalým prezidentem Klausem. Jako by se nad našimi věrozvěsty liberální demokracie začal vznášet tak trochu zatuchlý duch někdejších ­akčních výborů,“ navrhl Stoniš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…