Tohle si nespojujte s islámem. Předseda české muslimské obce promlouvá

28.08.2014 7:17

V severočeských Teplicích narůstá nespokojenost s hosty z arabského světa. Místní si stěžují, že návštěvníci pocházející z této části světa nerespektují naše vlastní zvyky týkající se dodržování klidu a pořádku. Město začalo celou situaci řešit, a to především tím, že hostům domlouvá. Předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muníb Hassan Alrawi v rozhovoru pro čtvrteční MF Dnes ale vysvětluje, že muslimové, kteří dělají nepořádek, protiví se své víře.

Tohle si nespojujte s islámem. Předseda české muslimské obce promlouvá
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Alrawi prozradil, že do lázeňského města přijíždí každý rok asi tři tisíce arabských hostů s rodinami, kteří pochází především z oblasti Perského zálivu, např. z Kuvajtu nebo Saúdské Arábie. A v těchto zemích oblasti zeleně zpravidla uměle vytvořené ve městech jsou určeny k tomu, aby si v nich děti mohly hrát a rodiny se bavit. To ale ještě neznamená, že by mohly dělat nepořádek. I arabským hostům prý vadí nepořádek, a pokud ho dělá někdo z arabských hostů, ostatním to vadí. Všichni muslimové zkrátka nejsou stejní.

„Vůbec nejhorší věc je, že si to pak někdo spojí s islámem. Přitom v první kategorii nauky o islámu je hygiena. Podle výroku proroka Mohameda, chcete-li sedět na veřejném prostranství, musíte všem kolem dát jejich práva. Jedno z těch práv je udržovat pořádek a nikoho neotravovat. Někteří turisté v Teplicích tedy určitě postrádají znalost islámu a dělají vůči islámu chybu a upírají práva ostatním spoluuživatelům veřejného prostranství,“ podotýká Alrawi.

Podle něj je to neomluvitelné, ale česká muslimská obec za to nemůže. Ona si turisty cestující do Česka nevybírá. Alrawi má za to, že by se do celé věci mohlo vložit i české Ministerstvo zahraničních věcí a připravit jistý protokol zásad, které by si každý klient přečetl a podpisem stvrdil, že s nimi byl obeznámen. Primárně je to ale záležitost agentur, které do Česka arabské hosty vozí.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…