Tohle si přečtete jen u nás. Miloš Zeman zcela otevřeně o imigraci: Je to invaze, nemoc. Třeba nasadit léčbu

07.11.2015 16:58

REPORTÁŽ Poté, co prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem na konferenci Strany práv občanů (dříve Zemanovci), jíž je čestným předsedou, sál s delegáty se pro média uzavřel. Na diskusi hlavy státu se zhruba dvěma stovkami představitelů a členů SPO už novináři přístup neměli. ParlamentníListy.cz jsou jediné, které několik úryvků z této debaty přinášejí.

Tohle si přečtete jen u nás. Miloš Zeman zcela otevřeně o imigraci: Je to invaze, nemoc. Třeba nasadit léčbu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman na náměstí v Lanškrouně

Anketa

Líbí se vám, koho Miloš Zeman vyznamenal 28. října?

hlasovalo: 8294 lidí

 

Zemana na konferenci SPO v pražském Top hotelu přivítali bouřlivý potlesk a předseda strany Jan Veleba, který následně s prezidentem zavtipkoval na téma jeho popularity mezi veřejností. „Dovolím si ti přečíst jednu reakci z Ústeckého kraje od jedné paní Blanky: Těším se na něj v prosinci, měl by navštívit Ústecký kraj a dostane ode mě velkou pusu,“ pronesl v úvodním slovu, načež zalitoval, že on takovou nabídku od voličky ještě nikdy nedostal, a pak poznamenal, že si všichni přejí, aby Zeman kandidoval na prezidenta i v roce 2018.

Ve svém veřejném projevu se prezident a čestný předseda strany, za kterou byl zvolen do čela státu, zaměřil především na připravenost strany do příštích voleb a shrnutí důvodů, proč ještě tehdejší Zemanovci oproti očekávání i mnoha průzkumům propadli v předčasných sněmovních volbách.

„Když jsem byl na dovolené na Vysočině v létě tohoto roku, přišly mi do rukou staré noviny ze září 2013 a tam byl odhad několika agentur, že Strana práv občanů získá 17, slovy sedmnáct, poslaneckých mandátů. Uplynul měsíc, možná měsíc a půl a výsledek, jak víte, byl jeden a půl procenta,“ připomněl svým spolustraníkům.

Důvodem kolapsu podle něj byla nejednotnost Zemanovců. „Bylo to ve Středočeském kraji, bylo to v Praze, bylo to v Plzeňském kraji a částečně v Královéhradeckém kraji, kde senátor Dryml přiškrtil kravatou kolegu Matějku,“ líčil Zeman. Matějku, přítomného v sále, si poté během projevu ještě několikrát dobíral.

Poté SPO doporučil, aby ve svém programu rozšířila požadavek přímé volby starostů také na krajské hejtmany. „Doporučuji také, abychom se vrátili k návrhu, že hejtmanem nebo starostou je zvolen ten, kdo dostal nejvíce preferenčních hlasů na kandidátce nejúspěšnější strany, protože v opačném případě ten starosta nebo hejtman může být jako kůl v plotě,“ dodal.

Následující debata se věnovala i jiným tématům. Delegáty zajímal aktuální vývoj kolem migrační krize, čemuž se Miloš Zeman hlavně na setkáních s občany po krajích intenzivně věnuje.

Během odpovědi na jednu z otázek tak například prezident zopakoval svá slova ze čtvrtečního rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, kde vyzval Karla Schwarzenberga, aby uprchlíky ubytoval ve svém zámku na Orlíku, který má jistě mnoho volných pokojů. Zeman tak reagoval na otázku týkající se souhlasu šéfa TOP 09 se vstřícnou politikou německé kancléřky Merkelové k přijímání migrantů.

Padla ovšem i nová slova či rozšíření již dřívějších prohlášení. „Migrační krize je invaze ve vojenském smyslu. Je to diagnóza, a proto je třeba nasadit vhodou léčbu,“ řekl prezident Miloš Zeman delegátům SPO.

Prezident připomněl, že migrační krizi za organizovanou invazi označil poprvé v projevu při jmenování generálů 28. října na Pražském hradě a později tato svá slova několikrát zopakoval. Například při debatách s občany během své návštěvy Pardubického kraje v první polovině tohoto týdne.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…