Tohle u nás zapadlo. Johnson žhavil drát do Moskvy. S Lavrovem se shodl na...

12.08.2016 18:27

Velká Británie a Rusko mají zájem na normalizaci vzájemných vztahů. Vyplynulo to z telefonického rozhovoru ministrů zahraničí Borise Johnsona a Sergeje Lavrova. Ti spolu mimo jiné projednávali i postupy boje proti terorismu a situaci v Sýrii.

Tohle u nás zapadlo. Johnson žhavil drát do Moskvy. S Lavrovem se shodl na...
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Boris Johnson volal do Ruska a trval na tom, že obě země musí normalizovat svoje vztahy navzdory mnoha „výrazným rozdílům“ mezi nimi. Johnson zdůraznil, že chce „pokračovat v budování konstruktivního dialogu“.

Vztahy Ruska a Británie byly od ruské agrese na Ukrajinu na bodu mrazu. Nyní vše nasvědčuje tomu, že je čekají velké změny. Před telefonickým rozhovorem ministrů zahraničí totiž došlo k oznámení, že nová britská premiérka Theresa Mayová se plánuje sejít s ruským prezidentem Putinem v průběhu summitu zemí G20, který se má konat v září.

„Obě strany vyjádřily naději v normalizaci rusko-britských vztahů a zdůrazňují zájmy pokračovat v politickém dialogu navzdory přetrvávajícím problémům ve vzájemných vztazích s cílem využít jejich značného potenciálu, včetně ekonomiky, humanitárních vazeb a zahraničněpolitických interakcí,“ sdělilo ruské ministerstvo zahraničí.

Johnsonova „olivová ratolest“ je podle webu The Sun velkou zcela zásadní změnou ve srovnání s jeho slovy před osmi měsíci, kdy nazval prezidenta Putina „manipulativním tyranem“ a přirovnal ho ke skřítkovi Dobbymu z knih o Harrym Potterovi.

Bývalý labouristický poradce Luke Coffey uvedl, že západní politici se nikdy nepoučí. „Kdy jim konečně dojde, že Západ s Putinem nemůže spolupracovat? Bush to zjistil po zlém, stejně tak i Obama i Cameron. A teď to vypadá, že si Mayová bude muset projít stejnými chybami jako oni.“

„Boris bude muset pořádně přidat, jinak ho Sergej Lavrov bude jen točit v kruhu,“ dodal Coffey. „Vždyť Borisovi bylo jen osm let, když Lavrov začal svou diplomatickou kariéru.“

Mnozí britští politici vyčítali Johnsonovi mírnost, s jakou k ruskému ministrovi přistupoval a vadilo jim, že jej vůbec nepočastoval kvůli situaci na Ukrajině a v Sýrii. Nechápou, proč by navíc mělo dojít k restartu vzájemných vztahů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…