Tohle už je na mě moc. Generál Šándor se otevřeně rozhovořil před lidmi

14.04.2016 10:06

„Dávno si nemyslím, že nám vládnou nejlepší a nejchytřejší synové a dcery národa, ale tohle je i na mě moc,“ zhodnotil generál v záloze Andor Šándor, bývalý šéf Vojenské zpravodajské služby, politickou realitu. Na besedě ve Valašském Meziříčí hovořil o situaci na Blízkém východě, Islámském státu a politice Evropy: „Kdo si poradí s Islámským státem? Bůh suď.“

Tohle už je na mě moc. Generál Šándor se otevřeně rozhovořil před lidmi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andor Šándor ve Valašském Meziříčí

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

„Když jsem si přečetl, že to stojí 30 korun, myslel jsem si, že vás nepřijde víc než patnáct,“ s nadsázkou konstatoval generál Šándor před stovkami lidí, kteří přišli do sálu kina Svět ve Valašském Meziříčí. Nejdřív se věnoval problematice Islámského státu: „Nevznikl v létě 2014, kdy pár tisíc bojovníků IS porazilo osmdesát tisíc iráckých bojovníků poměrně hanebným způsobem, ale důsledkem velmi neuvážené invaze do Iráku v roce 2003 George Bushe mladšího. Udělal chybu, že se rozhodl Saddáma Husajna svrhnout. Obama pak udělal další chybu, že se Američané stáhli z Iráku ještě dřív, než bude stabilní. Irák stabilní není a Irák stabilní nebude,“ uvedl Šándor. Pak také poznamenal: „Saddám Husajn byl evidentně bastard. O tom není pochyb. Když byl ale svržen, došlo k tomu, že se k moci dostali šíité.“

Šándor: 22 miliard dolarů? Jen výsledky nejsou oslnivé

Islámský stát má 32 tisíc bojovníků. Šándor se pozastavil nad tím, že dochází k bombardování, ovšem stále je bojovníků stejný počet. Pak shrnul aktuální situaci: „Výsledek je takový, že iráčtí sunnité upřímně nenávidí irácké šíity, ti nenávidí sunnity a Kurdové říkají, že za arabské bastardy neprolijí ani kapku krve. Na takovém půdorysu budují Američané iráckou armádu, do které už nalili 22 miliard dolarů, a výsledky jsou vše jiné než oslnivé,“ popsal Šándor. 

Hovořil také o vztahu Turecka a Kurdů. Islámský stát a syrská občanská válka není podle Šándora totožný konflikt, ale spojené nádoby. „Bez porážky Islámského státu nelze vyřešit občanskou válku v Sýrii. Jsem o tom přesvědčen, ale v tuto chvíli nevidím nikoho, kdo by skutečně chtěl něco udělat, pokud jde o tuto situaci,“ vysvětlil s tím, že podle jeho názoru Američané v roce prezidentských voleb do žádné velké vojenské operace nepůjdou. „I kdyby byl IS poražen, přesune se do Libye nebo do jiné země, které faktickou kontrolu nemají,“ podotkl. A když do akce nepůjdou Američané, tak nepůjdou ani Britové. „Němci trpí obsesí z druhé světové války, a tak se odhodlají, že pošlou čtyři výzvědné lety a Francouzi to naštěstí nevytrhnou, protože politika prezidenta Hollanda ve směru Sýrie je neuvěřitelná fraška,“ dodal.

Kdo si poradí s Islámským státem? Bůh suď

Generál v záloze položil i tuto řečnickou otázku: „Kdo si poradí s islámským státem? Bůh suď,“ uvedl Šándor. Připomenul, že do Evropy migrují lidé z dvaceti zemí světa. „Problém je, a to je ta hrůza, že Německo jako největší a nejsilnější země EU se začíná chovat nepředvídatelně a ohrožuje tím, co dělá, vlastní bezpečnost, a to je problém. Můžeme mít obavy z naší pravicové scény, ale německá pravicová scéna, to je úplně jiné kafe a víme, co v minulosti z takových věcí vzešlo právě pro Evropu,“ řekl. Šándor kritizoval přístup Němců a to, že porušují dublinské úmluvy. „Každý migrant musí požádat o azyl v první zemi, kterou považují za bezpečnou. Němci ale řekli: „Ne, v případě Syřanů to neplatí.“ A jaký je výsledek? Dostali papíry podle toho, co Němcům řekli. Máme v Evropě 300 tisíc lidí, o kterých nikdo nic neví. Je tam 180 tisíc lidí, kteří zahájili azylové řízení, ale vůbec se nevrátili do táborů, kde byli,“ zhodnotil. Kancléřka Angela Merkelová teď podle něj vsadila všechno na tureckou kartu, protože jí už teď nic jiného nezbývá.

Generál kritizoval postup Evropské unie. „Když schválili princip pohraniční stráže, tak jim asi promítali mapu jiného světadílu. I průměrný člověk pochopí, že na tak velkou hranici, jako je hranice jižní Evropy, nebude stačit tisíc pět set lidí. Navíc funkčnost odsunuli o šest měsíců.“

Šándor: Kdo není spokojen, ať jde demonstrovat

„Dávno si nemyslím, že nám vládnou nejlepší a nejchytřejší synové a dcery národa, ale tohle je i na mě moc,“ zhodnotil Šándor. Upozornil na změnu způsobu politiky za poslední léta, kdy mizí tradiční střídání politických stran a objevují se nová seskupení. Řeč byla také o zásahu policistů při návštěvě čínského prezidenta. „Ať si každý nosí na palici, co chce, ale ať dodržuje zákony,“ rozčílil se Šándor, když byl ještě před zahájením debaty vyzván z publika, aby vysvětlil důvod způsobu zásahu policistů. „Slyšíte, že byli trochu horliví. Ale takový stát tady máme,“ uvedl také Šándor. „Dělám, co můžu, jsem rád, že mě policie nechá dýchat za to, co řeknu do televize. Pokud ale pořád budeme spoléhat na ostatní, tak nikdo neudělá nic,“ dodal a zároveň doporučil, aby ten, kdo není spokojený, šel demonstrovat.

Šándor také položil publiku řečnickou otázku, jaké evropské hodnoty můžeme nabídnout?
„Jak dlouho mi trvalo, než jsem pochopil, když Masaryk říkal: ‚Nebát se a nekrást.‘ Pak jsem si říkal, zda neříkal ‚Nebát se krást‘ a zda se to v průběhu let nezkomolilo,“ uvedl generál v záloze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…