Tohle všechno je na tom letadle nad Ukrajinou podivné. Letecký publicista na ČT rozebíral expertní zprávu

09.09.2014 19:33

Vyšetřovatelé vydali novou zprávu o sestřeleném Boeingu MH17. Letecký publicista Martin Velek se ale podivuje nad tím, že jsme se z ní mnoho nového nedozvěděli. Jak tedy bylo letadlo sestřeleno - raketou vypálenou ze země, nebo z letadla? Nebo kanonem ze země, či z letadla? Toto pořád nevíme jistě. Já mám pouze otázku, komu to prospělo, ptá se Velek.

Tohle všechno je na tom letadle nad Ukrajinou podivné. Letecký publicista na ČT rozebíral expertní zprávu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Koláž holandského bloggera po katastrofě Boeingu 777

Letecký publicista Martin Velek v úterním Interview ČT24 komentoval nové informace o sestřelení malajsijského letounu MH17 nad Ukrajinou. „Není jasné, zda šlo o raketu, nebo dávku z kanonu. Rovněž také není jasné, do jaké míry se letadlo rozpadlo ve vzduchu. Odborníci, kteří znají účinky raket Buk a podobně, by zřejmě řekli, že by se letadlo roztříštilo na menší kousky a zřejmě by v něm nezůstalo žádné palivo, které vzplálo na zemi,“ podotkl publicista.

Kolem sestřelení se hrají politické hry

Pořád prý platí možnost, že leteckým kanonem ráže okolo 30 mm je možné letadlo zdevastovat mimořádně účinně. Protiletadlová palba se přitom mohla odehrát ze země. Podle jeho názoru by bylo nejlepší sestavit letoun právě z trosek a podle toho určit, zda byl letoun sestřelen hlavicí, nebo něčím jiným. V tuto chvíli podle Velka nelze ani vyloučit, že někdo s troskami letounu manipuloval a potom teprve je vyfotil.

Host v pořadu zdůraznil, že se kolem letounu MH17 hrají politické hry a zveřejňuje se to, co se jedné či druhé straně hodí. Teď je otázka, co jednotlivé strany vědí a co z toho nám sdělí. Vycházíme z toho, že ta oblast je vojensky natolik zajímavá, že se na ni ty družice zaměřují, podotkl Velek. „Jestli se to někdy dozvíme a jestli budeme mít k dispozici nemanipulovaný výstup z toho, to je otázka,“ pokračoval. Sám prý teorii o tom, kdo letoun sestřelil, nemá. „Já mám pouze otázku, komu to prospělo?“ ptal se.

Hodně se hovoří o sestřelu raketou typu Buk, ale Velek v této souvislosti upozorňuje na to, že Buk vyžaduje nemalé znalosti obsluhy. Mohlo jít např. o záložníky, kteří dříve s touto zbraní sloužili. „Není možné, aby k tomu zařízení přišel kdokoliv z ulice a raketu odpálil,“ zdůraznil publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…