Tohle všechno prý napáchal Vladimir Putin

15.08.2014 9:02

Známý ruský bloger Andrej Malgin se ve svém komentáři publikovaném v deníku The Moscow Times věnuje patnáctiletému výročí Putinova působení v nejvyšší ruské politice. Vyčítá mu, že se hlavní měrou podepsal na úpadku země a nevěří, že se může v blízké době ruská společnost vydat po demokratické cestě.

Tohle všechno prý napáchal Vladimir Putin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Velvyslanectvím Ruské federace v Praze byl postaven tzv. MikroMaidan na protest proti Vladimiru Putinovi a na podporu Kyjeva

„Ruská média před několika dny skromně oslavila jedno malé výročí, které je ovšem pro novodobé dějiny Ruska velmi podstatné. Právě před patnácti lety, přesně 9. srpna 1999, se rozhodl bývalý prezident Boris Jelcin jmenovat Putina jako svého nástupce. Putin byl v té době šéfem Federální bezpečnostní služby, o několik týdnů později byl jmenován úřadujícím šéfem ruské vlády, fakticky tedy premiérem. A poté Jelcin ustoupil zcela do pozadí a předal otěže moci Putinovi," vrací se do minulosti Malgin.

Datum 9. srpna 1999 je podle Malgina velmi důležité, protože tehdy se opět k moci v naší zemi dostala KGB. „Za těch patnáct let se Putinovi podařilo zničit občanskou společnost, pošlapat svobodu tisku i nezávislého podnikání. A v souvislosti s konfliktem na Ukrajině udělal z Ruska globálního psance," vyčítá bloger Putinovi jeho hříchy.

„V 90. letech se ruská společnost poprvé v naší historii začala demokraticky vyvíjet. Dnes se zdá, že ten pokus byl první a také poslední. I kdyby nakrásně Putin hned zítra opustil svoji funkci, jím vytvořený nedemokratický systém by jel ze setrvačnosti dál. Odklon od demokracie se udál postupně  a každý další úkrok byl spojen s krví," je přesvědčen Malgin.

„Doslova den poté, co byl Putin jmenován, odstartovala znovu válka na Kavkaze, konkrétně v Dagestánu. Dva týdny poté vybuchla bomba poblíž Kremlu, v jednom z nákupních center. Zraněno bylo tehdy čtyřicet lidí. O další měsíc později byly vyhozeny do povětří byty v Moskvě, Buikansku a Volgodonsku. Při tomto neštěstí zahynulo 300 osob," vrací se Malgin k tragickým událostem.

„Dva měsíce po jeho nástupu do funkce začala totální válka v Čečensku, která poté pokračovala dalších devět a půl roku. Zahynulo při ní 6000 ruských vojáků a 20 000 čečenských separatistů. Přesná čísla o civilních obětech nemáme, ale jistě to bylo několik desítek tisíc," míní Malgin.

Ruská společnost byla podle Malgina otřesena tolika projevy násilí, proto podle jeho názoru schvalovala tvrdý Putinův postoj vůči separatistickým tendencím, který deklaroval v televizním vystoupení. „Jeho popularita rázem dosáhla takové výše, že o ní předchozí prezidenti Jelcin i Gorbačov mohli pouze snít. Krátce poté Jelcin odešel ze svého úřadu a Putin nastoupil místo něj," pokračuje Malgin.

Celý text ruského blogera najdete ZDE.

Novopečený prezident Ruska Vladimir Putin zahájil podle Malgina své první funkční období frontálním útokem na nezávislá média. „Jako první uvízl v jeho osidlech nezávislý televizní kanál NTV. V neposlední řadě také naprosto změnil systém gubernátorských voleb. Gubernátoři byli nově jmenováni Putinem. Prezident tak vzal lidu možnost zvolit si gubernátory přímo. Stejně tak byla odstraněna přímá volba členů Rady federace," kritizuje Malgin konkrétní Putinovy kroky v ruské politice.

„Pro tyto vpravdě revoluční změny se podařilo Putinovi získat podporu také kvůi tragické události ze začátku září 2004, kdy teroristé obsadili školu v Beslanu. Při následné neúspěšné záchranné operaci  zemřelo 330 dětí. Na pozadí těchto událostí se také začal radikálně měnit mechanismus ruského podnikání. Největší ruské společnosti jsou nyní řízeny Putinovými osobními přáteli, většinou jde o bývalé důstojníky KGB. Státní energetická firma Gazprom se prakticky stala Putinovou soukromou společností," má jasno Malgin.

Pod přímou kontrolou Putinových známých jsou celá průmyslová odvětví, přístavy i železnice. Dokonce i veřejný ochránce práv dětí Pavel Astachov je bývalým členem KGB. Není proto divu, že jedním z jeho hlavních počinů ve funkci bylo zrušení možnosti zahraničních adopcí ruských sirotků. „To znamená, že na sto tisíc dětí v dětských domovech nemá šanci najít milující rodinu v zahraničí," vysvětluje Malgin.

Putinova personální politika je podle Malgina založena na principu loajality a korupce. „Úředníci ve vládě, policii i armádě mohou prakticky beztrestně krást. Zakázanou mají pouze jedinou věc, kterou je kritika prezidenta země. Bojovníci proti korupci jsou posíláni do vězení a vystaveni stíhání soudů. Jeden z nich, Sergej Magnitský, byl zavražděn ve vězení, opoziční lídr Alexej Navalnyj čelí obvinění z šesti trestních činů a je nyní v domácím vězení. A mezitím byl bývalý ministr obrany Anatolij Serďukov přes jasné důkazy osvobozen v korupční kauze," zmiňuje Malgin. 

Největším neštěstím však je, že se Putinovi za těch patnáct let podařilo vštípit obyčejným Rusům fašistické hodnoty. Sociologické průzkumy ukazují až děsivou podporu xenofobie, homofobie a vypjatého nacionalismu. „Putin utahoval šrouby postupně. Nejdříve učinil občany druhé kategorie z ateistů, poté z homosexuálů. Následně anektoval Krym a rozpoutal válku s Ukrajinou. Jeden velký řetězec událostí, které negativně ovlivní Rusko na generace dopředu. A vše začalo před patnácti lety onoho 9. srpna 1999," uzavírá Malgin svůj kritický blog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…