Toho pána vůbec neznám, řekl nám Zeman o europoslanci, který odmítl jít na Hrad. Takto se mu poté představil

27.10.2014 20:07

Spor o právu prezidenta republiky, pozvat na Pražský hrad na oficiální slavnostní ceremoniál, koho chce, stále hoří. Svou účast na slavnostním večeru při příležitosti státního svátku proto odmítl, lidovecký europoslanec Pavel Svoboda a prezidenta vyplísnil za to, že nezná nejvýše postaveného Čecha v Evropském parlamentu.

Toho pána vůbec neznám, řekl nám Zeman o europoslanci, který odmítl jít na Hrad. Takto se mu poté představil
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

Jiskrou k široké debatě o pozvaných či nepozvaných na Hrad, bylo opětné nepozvání dvou rektorů vysokých škol, a to Jihočeské a Masarykovy univerzity. Svou účast na slavnostním večeru při příležitosti státního svátku, ze solidarity odmítl lidovecký europoslanec a právník Pavel Svoboda.

Prezident Miloš Zeman se na jeho adresu vyjádřil ironicky, když tvrdil, že ani neví, o koho jde. To ovšem poněkud rozhořčilo europoslance. „Nejsem jen europoslanec, ale také člen akademické obce, protože učím evropské právo na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, a proto jsem cítil potřebu vyjádřit solidaritu s nepozvanými rektory,“ řekl ParlamentnímListům.cz Svoboda.

„Je to oslava státního svátku a ne soukromá oslava pana prezidenta," doplnil následně Pavel Svoboda. K reakci prezidenta Zemana pak řekl: "Pokud je situace taková, že prezident republiky nezná nejvýše postaveného Čecha v Evropském parlamentu, tak nad tím by se asi měl zamyslet on sám. To není na můj komentář." 

Prezident byl totiž ještě na své návštěvě Číny dotazován redaktorkou televize, zda mu nevadí, že účast na zítřejších oslavách Svoboda odmítl. „A to je, prosím, kdo? Je mi velice líto, mně to jméno nic neříká, takže nemohu předstírat, že toho vůbec lituji," reagoval prezident Zeman před odjezdem na pekingské letiště.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…