Ťokovo ministerstvo navrhuje vytvořit výbor pro přestavbu nádraží v Brně

14.04.2015 14:34

Ministerstvo dopravy navrhuje vytvořit řídící výbor, který bude koordinovat přípravy na přestavbu brněnského nádraží. Členy výboru by měli být zástupci ministerstva, Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), města i Jihomoravského kraje. Vyplývá to z materiálu, který na středeční jednání vlády přinese ministr dopravy Dan Ťok.

Ťokovo ministerstvo navrhuje vytvořit výbor pro přestavbu nádraží v Brně
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

O nové podobě brněnského nádraží se intenzivně diskutuje posledních deset let, kdy město začalo prosazovat odsun nádraží o zhruba 800 metrů jižně, do místa nynějšího dolního nákladového nádraží. Tato varianta ale narazila na odpor části veřejnosti a občanských sdružení, kterým vadí odsun nádraží z centra města.

Nárůst odporu části veřejnosti od roku 2002 připouští i Ministerstvo dopravy, které nyní čeká na výsledek studie proveditelnosti. Ta umožní porovnat obě varianty, tedy variantu odsunu nádraží i variantu ponechání nádraží v centru města pod Petrovem. V potaz by podle ministerstva mělo být vzato budoucí rozšiřování brněnského železničního uzlu o vysokorychlostní železniční tratě, ekonomické vyhodnocení nákladů a přínosů obou variant, dopad na městskou dopravu v Brně a veřejnou dopravu v Jihomoravském kraji. Studie by měla být hotová napřesrok.

Otázka modernizace vlakového nádraží se v Brně řeší už skoro 100 let. Ve hře jsou dvě varianty výstavby nádraží. Jedna by je posunula o 800 metrů dál k řece naproti Zvonařce, druhá o 150 metrů pod Petrov. Obě varianty by stály kolem 20 miliard korun, které by měla z velké části pokrýt Evropská unie. K přesunu nádraží by se napřesrok na podzim měla v referendu vyjádřit i veřejnost.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…