Tolerance menšinové vlády ANO komunisty? Vondráček promluvil v rádiu

20.11.2017 18:45

Hostem pořadu Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl zřejmě budoucí předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Tolerance menšinové vlády ANO komunisty? Vondráček promluvil v rádiu
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Radek Vondráček (ANO)

„S prvním jednacím dnem Sněmovny jsem nemohl být spokojený. Atmosféra byla vypjatá. Některé projevy byly velmi plamenné, emotivní. A to jsme se bavili o jednom výboru,“ zhodnotil první jednací den Poslanecké sněmovny Vondráček. Odmítl také to, že by ustavující schůze nebyla připravená. 

„Spíš bych očekával, že jednotlivé kluby se sloučí. Ale to oni neudělají, chtějí mít svého předsedu, svůj výbor,“ podotkl Vondráček a obhajoval i návrh ANO, jenž zmínil 11členný mandátový a imunitní výbor. Dnes však ANO svůj návrh stáhlo.

V uplynulém období se volba předsedy a místopředsedů stihla za jeden den, letos to bude rozděleno do dvou dní. On sám bude jediným kandidátem na post šéfa Poslanecké sněmovny. „Politické strany, které mě mají podpořit, jsou strany, které s námi vedly bilaterální jednání a vedly je věcně,“ poznamenal k podpoře ze strany KSČM a SPD Vondráček. Opoziční strany tuto podporu kritizují, kritizuje ji však i europoslanec ANO Petr Ježek. 

„SPD nechceme na úrovni vládní koalice. Ale toto je racionální dohoda stran, my potřebujeme Sněmovnu,“ řekl rázně Vondráček. Podpořit do čela Poslanecké sněmovny by Vondráčka měli i Piráti. Hnutí SPD má naopak nárok na post místopředsedy Poslanecké sněmovny. „Místo hnutí dostane, nominant je plně na hnutí ANO,“ sdělil Vondráček. 

Co se týče jednání o vládě, Vondráček podotkl, že Babiš se nechal slyšet, že již má téměř známa všechna jména, která by měla obsadit ministerské posty. „Nyní se pracuje na programovém prohlášení,“ podotkl. Co se týče tolerance menšinové vlády ze strany KSČM, je nutné se bavit především o programu. „V případě, že by to byl jen státotvorný krok a nebylo by to spojeno s nějakými podmínkami, tak by mi to nevadilo,“ podotkl Vondráček, stejná situace je podle něj i co se týče SPD. 

„Je zapotřebí přehodnotit nějaká silová vyjádření před volbami a je třeba se začít bavit věcně,“ dodal Vondráček.  

Závěrem se pak vyjádřil i k tomu, jak dlouho by mohla vládnout vláda bez důvěry. „Vzhledem k nějaké historické zkušenosti a zahraničním zkušenostem není řád měsíců protiústavní,“ zmínil Vondráček. Nechtěl se však vyjádřit k tomu, zda by hlasoval o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. „Už se ví, co se klade za vinu. Bude ale záležet na diskusi stran. A bude záležet na tom, co bude pro Sněmovnu lepší,“ řekl s tím, že jemu osobně chybějí důkazy o naplnění skutkové podstaty trestného činu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…