Tolik hrůzy. Masakr, stranický diktát, vystoupil v ČT hejtman ANO, který má prý problémy s pitím a chtějí ho vyhnat

06.02.2017 14:20

Hejtman Olomouckého kraje Oto Košta (za ANO) odmítl výzvu k rezignaci ze strany zastupitelského klubu hnutí ANO v kraji. Velmi emotivně to odůvodnil na tiskové konferenci.

Tolik hrůzy. Masakr, stranický diktát, vystoupil v ČT hejtman ANO, který má prý problémy s pitím a chtějí ho vyhnat
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Oto Košta (ano)

Klub s krajským předsednictvem hnutí ANO tvrdí, že Košta nezvládá řízení kraje. Kritizují také, že jako svého poradce zaměstnal bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila z ČSSD, jenž je vyšetřován v korupční kauze. Košta tvrdí, že nijak nepochybil. Šlo prý pouze o dohodu ohledně předávání funkce. „Ctím presumpci neviny,“ dodal také na Rozbořilovu adresu. „Odmítám, abych se s lidmi, se kterými se znám léta, stýkal v kanalizační síti,“ dodal.

„Nedělal jsem poradce, neměl jsem uzavřenou poradenskou smlouvu. Pouze jsem mu předával agendu, je to mimo mísu,“ řekl dnes k celé věci ČTK Rozbořil. 

Pokud nevyslyší výzvu k rezignaci, hodlá ANO na jednání krajského zastupitelstva v závěru února navrhnout jeho odvolání. Koaliční ČSSD je podle dohody připravena schválit možné personální změny.

Výzva k rezignaci byla podle tiskové zprávy ANO jednomyslná. „Jako nováček v politice měl pan doktor Košta k dispozici celý náš odborný tým, stáli za ním zastupitelé. Bohužel u něj nad smyslem pro povinnosti převládla nekoncepčnost, chaotičnost a neschopnost práce v týmu. Pan Košta prostě neřídil kraj efektivně, odmítal spolupracovat s hnutím,“ uvedl krajský předseda ANO Ladislav Okleštěk.

„Důvody, které mi byly předložené, považuji za zástupné problémy, nikoliv za skutkovou podstatu věci,“ uvedl a zmínil například také požadované změny ve struktuře krajského úřadu. „Bylo mi také vyčítáno, že příspěvkové organizace přímo řízené krajem jsem ponechal v gesci hejtmana. Já jsem dvěma konkrétním mužům, kteří na to tlačili, rozkresloval, kolik vzniklo úspor,“ podotkl k další kauze. „Ekonomicky nám je to jasné, ale politicky je to špatně,“ měli mu prý tenkrát říct oba muži. 

„Pracuji 35 let v medicíně a myslel jsem si, že jsem už všechno zažil. Musíte například někomu říct, že běžná délka přežití je půl roku, ale jak říkal pan Marvan v jednom filmu: Tolik hrůzy, co je v těch deskách skryto, to jsem málokdy viděl. Když se museli ti lidé demaskovat a odkrýt. Tak je to docela masakr a je opravdu potřeba dost vnitřní síly, aby to člověk ustál. Do politiky jsem sice šel s tím, že na politiku je nutné mít žaludek. S tím jsem byl srozuměn, i s možností dehonestace vlastní osoby, což částečně probíhá,“ pozastavil se Košta. 

Rezignovat nehodlá i kvůli podpoře, kterou získal. „Volení zástupci lidu se zodpovídají svým voličům, nikoliv diktátu své strany. Nenechte se zastrašit,“ přečetl například Košta jeden z e-mailů na tiskové konferenci. „Na tom mém rozhodnutí nezmění nikdo nic,“ řekl rázně. Je však zároveň přístupný jednání. „Pokud přijde normální člověk, chytrý, inteligentní, slušný... Takže bych rozhodně netvrdil, že se to objeví na zastupitelstvu,“ domnívá se.

Výzvu k rezignaci přitom podpořil i šéf hnutí Andrej Babiš. Košta podle něj neřídil kraj efektivně a odmítal spolupracovat s hnutím ANO. Výběr Košty na krajskou kandidátku hnutí se podle něj nepovedl. Podle Babiše má Košta také osobní problémy. „Začal mít problém i s alkoholem. Proto musí z postu hejtmana odejít,“ sdělil Babiš. Podle něj nejde o pomluvy, neboť o daných problémech se ví. „Bylo to vidět jednou v televizi a říká to i moje okolí. Věc neřeším, mají to na starosti kolegové,“ řekl médiím.

„Sorry jako, ale nezdá se mně to korektní, já jsem byl vybrán panem Babišem, nebyl jsem ten, který by se kamkoliv hlásil,“ oponoval Košta tomuto nařčení. Babiš jej prý tehdy oslovil a sešli se v průhonické sokolovně. „Ano, měli jsme problémy na začátku hnutí ANO s lidmi, kteří nastoupili rychle a překotně a neměli jsme čas je prolustrovat,“ měl mu tehdy říct Babiš a zavolat svému místopředsedovi Jaroslavu Faltýnkovi, že on bude krajským lídrem.

„35 let mám svou lékařskou praxi. Za 35 let neexistuje žádná ‚accident‘ mezi mnou, pacientem, Policií ČR, ČLK či zdravotní pojišťovnou, která by byla zajištěna na těchto ‚accidentech‘. Najednou se objevil problém,“ vyvracel Košta alkohol. „Možná nenaplněné ambice a patologicky chorobná touha pomoci vyvolají něco, co si dotyčný ani neuvědomoval, že učinil a může rozpoutat. Znovu říkám, žiju tady 35 let, lidé mě znají, vědí, jestli to je, nebo není pravda. Pohyboval jsem se nejenom v medicíně, volili mě lidé tak, jak mě volili. A ten člověk může způsobit něco, čehož by on možná posléze trpce litoval,“ sdělil. Konkrétní být však nechtěl. „Donášet nebudu,“ sdělil. „Věřím přesto přese všechno v normální lidskost, slušnost, samozřejmě rád bych řekl, i prostou inteligenci, ale u některých to při nejlepší vůli říct nejde,“ pomyslel si.  

„Jsme slušná rodina a jí se to dotýká – a to mně vadí. Já jsem bojovník a mně by to nevadilo, i když z toho nejsem šťasten,“ řekl k celému sporu také Košta. 

K Olomouckému kraji se vyjadřují již i další politici, například ministr zemědělství Marian Jurečka. „Neschopnost současné krajské koalice v Olomouckém kraji a jejího hejtmana byla bohužel evidentní již od prvního jednání zastupitelstva,“ poznamenal na svém facebookovém profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…