Tolik si prý nakradl Vladimir Putin

17.02.2015 10:22

Svého času jeden z největších zahraničních investorů v Rusku Bill Browder poskytl rozhovor americkému publicistovi Fareedu Zakariovi. Browder patřil mezi příznivce ruského prezidenta Vladimira Putina. V roce 2005 byl však vypovězen ze země z důvodu údajného ohrožení národní bezpečnosti.

Tolik si prý nakradl Vladimir Putin
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Browder uvádí, že se zabýval nákupem akcií ruských společností a slušně prosperoval. Spravoval fondy v hodnotě 4,5 miliardy dolarů. Návratnost jeho fondů byla neuvěřitelných 1500 %. Po čase si však zjistil, že značného podílu ze zisků těchto společností se nelegálně zmocňují ruští oligarchové a ruští úředníci. „Snažil jsem se tyto nepravosti zastavil. Poskytoval jsem informace médiím a společně s Vladimirem Putinem jsme proti zvůli oligarchů bojovali. Dařilo se nám a zisky mé společnosti rostly. Cítil jsem se skvěle, protože zároveň jsem se zasazoval za správnou věc,“ vzpomíná Browder, který o svých zkušenostech vydal knihu v angličtině nazvanou „Red Notice: A True Story of High Finance, Murder, and One Man's Fight for Justice."

Po čase se však postoj ruského prezidenta začal měnit, protože s některými z těchto oligarchů se údajně dohodl na společném dělení zisků. „Putin nechal zatknout nejbohatší oligarchy a těm zbylým řekl, že pokud se s ním nebudou dělit, stihne je stejný osud. Stal se v podstatě jejich obchodním partnerem a mé úsilí o zprůhlednění systému se tak v jeho očích stalo nebezpečným,“ uvádí Browder. V listopadu 2005 dorazil Browder na moskevské letiště Šeremetěvo, kde byl velmi nepříjemně zaskočen. „Po deseti letech života v Rusku jsem byl zatčen ve VIP salonku a poté zadržován 15 hodin. Putin byl do všeho osobně zapojený. V té době už byl největším oligarchou a vše, co do té doby, učinil, to potvrzuje,“ obviňuje Browder ruského prezidenta.

celý text v angličtině najdete ZDE

Na otázku Zakarii, jestli jde Putinovi o moc nebo peníze, odpovídá Browder, že prvních osm až deset let šlo určitě o peníze. „Já a mnoho dalších lidí se domníváme, že ruský prezident je jedním z nejbohatších lidí na světě. Možná úplně tím nejbohatším ze všech. Dle mého odhadu by mohl vlastnit až 200 miliard dolarů. Skutečně věřím, že po 14 letech vládnutí Rusku jsou tyto peníze určené původně na výstavbu škol, silnic a nemocnic v rukách Putina a jeho kumpánů. Ať už na účtech ve švýcarských bankách či v akciích a hedgeových fondech.“ domnívá se bývalý Putinův spojenec.

V Putinově Rusku podle Browdera nezáleží na tom, jak je kdo bohatý. „V Rusku vládne ten, kdo má moc zatýkat své nepřátele. Tím mužem je Putin, který je navíc obklopen mnoha svými spolupracovníky, jež dělají tuto černou práci za něj,“ tvrdí Browder. V další pasáži rozhovoru vzpomíná na svého bývalého advokáta Sergeje Magnitského, jenž byl zavražděn. Údajně se souhlasem ruského prezidenta. „Sergej pomáhal odhalovat korupční jednání ve vládních kruzích. Zavraždili jej ve vyšetřovací vazbě. To, co mu udělali, bylo tak příšerné, že nebylo problém přesvědčit americké kongresmany, aby se jeho vrazi dostali na černou listinu a nemohli nikdy vycestovat do Spojených států.,“ říká Browder.

Browder míní, že Putinova budoucnost se může odehrávat podle dvou možných scénářů. „V Zimbabwe a Severní Koreji jejich vůdci obě země naprosto zničili, a přesto zůstávají u moci. Ale na Ukrajině, v Gruzii a Kyrgyzstánu, kde se lidé nahlas ptají, proč by měl jeden diktátor ničit životy tolika z nich? Může se stát, že Putin brzy učiní něco, co přinutí Rusy vyjít na Rudé náměstí a navždy se ho zbavit. Stejně tak mohou k podobnému názoru dojít generálové či vysocí policejní důstojníci. Do té doby však ještě bohužel Putin nadělá své zemi i Západu spoustu starostí,“ předpovídá Browder.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …