Tomáš Cikrt o zdraví prezidenta: A tohle považuji opravdu za děsivé...

13.11.2017 17:57

Tomáš Cikrt býval před lety mluvčím ministra zdravotnictví za ODS Tomáše Julínka. Dnes tento muž vede Zdravotnický deník. Moderátor Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu Jan Moláček se svého hosta zeptal především na zdraví prezidenta Miloše Zemana. Cikrt se nadechl a spustil...

Tomáš Cikrt o zdraví prezidenta: A tohle považuji opravdu za děsivé...
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

Cikrt zdůraznil, že i politici mají nárok na ochranu soukromí, pokud jde o informace o jejich zdravotním stavu. Někteří politici tak činí, ale prý to není tak úplně obvyklé. Velmi obsáhlé informace o svém zdraví zveřejňoval např. 44. prezident USA Barack Obama. „On si to také mohl dovolit, on byl zdravější než mnozí jeho vrstevníci – padesátníci,“ konstatoval Cikrt.

Zemanův předchůdce ve funkci Václav Klaus byl sportovec a málokdo pochyboval o tom, že je zdravý. U Zemana je to jinak.

„U současného pana prezidenta, který očividně má nějaké zdravotní problémy, ta cesta je v tom v rozumné míře uveřejnit informace o svém zdravotním stavu, aby předešel všem spekulacím. To, na co podle mě neodpověděl Hrad dostatečně, jsou určité výkyvy ve zdravotním stavu pana prezidenta,“ uvedl Cikrt. „Je tam několik projevů, které jsou mírně řečeno znepokojující,“ konstatoval host. Dosavadní přístup Hradu k informování o zdraví prezidenta už na to nestačí.

„To, co já považuji za skutečně děsivé, co by neměl dělat žádný politik ani prezident, je zlehčování užívání alkoholu. On to zlehčuje a předstírá, že to není problém. Přitom jedno z možných vysvětlení obtíží, které pan prezident má, je alkohol,“ doplnil Cikrt.

To však nic nemění na tom, že nikdo, ale opravdu nikdo nesmí bez souhlasu daného jedince uveřejňovat informace o jeho zdravotním stavu. Platí to i pro brněnského politika Svatopluka Bartíka, který před pár dny na sociálních sítích napsal, že Zeman umírá. Podle Moláčka se Bartík zaklínal vyšším zájmem, ale Cikrt tuto myšlenku smetl ze stolu. Žádný vyšší zájem na informování o zdravotním stavu nevidí.

Má svobodná média a každý čtenář si může udělat názor na to, co se v těchto médiích dočte nebo nedočte. A pokud se tam nedočte nic o prezidentově zdraví v jeho věku třiasedmdesáti let, může si na to každý občan udělat názor sám. Nicméně pochybnosti o zdraví prezidenta Zemana už natolik rozviřují veřejné dění, že by se k tomu měl Hrad nějak postavit a nějaké informace vydat. Ale jaké vydá, je podle Cikrta čistě jen na něm.

Prezidentu Zemanovi by podle Cikrta mohlo pomoct, kdyby si sedl na invalidní vozík. „Co je špatného na tom, když si někdo sedne na vozík a úřaduje z vozíku. To je někde hluboko v nás, že když si někdo usedne na vozík, je méněcenný. Mně nejvíc vadí, že takhle nepřemýšlejí jen někteří politici, ale také jejich mnozí voliči. Proč by prezidentem nemohl být člověk na vozíčku?“ ptal se Cikrt.

Miloš Zeman by prý také udělal dobře, kdyby se více scházel s hendikepovanými spoluobčany, jak to činí např. slovenský prezident Kiska. U Zemana Cikrtovi takovýto přístup chybí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…