Tomáš Halík, Hutka, Jan Hrušínský, Olga Sommerová. Hádejte, co podepsali. A co po vás chtějí

17.09.2018 11:00

Výzva „Češi pomáhají“ prostřednictvím internetových stránek vyzývá k tomu, aby lidé nebyli lhostejní k utrpení druhých. Iniciátoři jsou podle svých slov znepokojeni současným společenským vývojem. „Hluboce se stydíme za lhostejný přístup naší země k pomoci lidem prchajícím z velmi kruté války,“ podotýkají iniciátoři.

Tomáš Halík, Hutka, Jan Hrušínský, Olga Sommerová. Hádejte, co podepsali. A co po vás chtějí
Foto: repro foto youtube.com
Popisek: Jaroslav Hutka

„V minulém století přitom naše společnost mnohokrát prokázala schopnost soucitu a pomáhala lidem v krajní nouzi. Ve 20. letech jsme podali pomocnou ruku lidem, kteří prchali před ruskými bolševiky, ve 30. letech uprchlíkům z nacistického Německa, koncem 40. let Řekům a v 90. letech utečencům před hrůzami balkánských válek, mezi nimiž byly i tisíce bosenských muslimů. Kdybychom nepomohli, mnoho z těchto lidí by zemřelo,“ sdělují dále s tím, že dříve bylo považováno za normální pomáhat, nyní však je naše pověst pošramocena. 

Anketa

Kdyby si někdo v ČR na své náklady chtěl vzít domů sirotka ze Sýrie, měl by k tomu dostat možnost?

8%
92%
hlasovalo: 14721 lidí

„Velká část naší společnosti bohužel podléhá iracionálnímu strachu, který navíc šíří řada politiků a médií. Je zde ale také mnoho těch, kteří se staví za práva lidí na útěku. Jejich jménem vyzýváme vrcholné politické představitele naší země: Jednejte jako státníci, kteří nemají zapotřebí být populisty a není jim lhostejný osud trpících lidí. Vydejte se cestou odvahy a lidskosti a budete mít naši plnou podporu,“ dodávají inicátoři a vyzývají vládu, aby dodržela naplnění rozhodnutí přijmout 1500 migrantů. 

Připojit se můžete ZDE.

„Hlásíme se k té části společnosti, která strádajícím lidem na útěku z války a krutého diktátorského režimu aktivně pomáhá. Nebo se alespoň veřejně staví proti projevům xenofobie a rasismu. Jsme přesvědčeni, že naše země je schopna pomoci a že společnými silami jí můžeme vrátit její dobré jméno,“ uzavírají vyzyvatelé a lobbují především za děti z uprchlických táborů. 

Lidé mohou pomoci podporou osvěty a otevřené společnosti, aktivním vystupováním proti projevům rasismu a xenofobie, finančně či materiálně nebo také osobní dobrovolnickou pomocí. 

Mezi těmi, kdo již deklarují svoji pomoc, jsou například herci David Matásek a Jan Hrušínský, cestovatel Dan Přibáň, europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer, písničkář Jaroslav Hutka, kněz Tomáš Halík či dokumentaristka Olga Sommerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…