Tomáš Halík: Šok, že vyhrál Donald Trump. Nevzdělaní lidé! Nastal čas pro nás, vzdělané

14.11.2016 8:50

Teolog Tomáš Halík zažil šok, když si Američané zvolili za prezidenta Donalda Trumpa. Nyní má strach, aby jeho příkladu nenásledovali i další politici, kterým dal Trump návod, že lhát a být vulgární na lidi platí. Podle Halíka se však zároveň otevírá prostor pro vzdělané lidi, kteří by se měli chopit výzvy a být jakýmisi terapeuty společnosti.

Tomáš Halík: Šok, že vyhrál Donald Trump. Nevzdělaní lidé! Nastal čas pro nás, vzdělané
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Halík soudí, že podobně jako u brexitu prohrál v amerických volbách rozum a zvítězily velmi problematické emoce. Nového amerického prezidenta přitom teolog označuje za herce, který úspěšně sehrál roli populistického klauna. Velmi kvalitní projev, který Trump pronesl po svém zvolení, ale Halíkovi dává naději, že Trump zvládne roli rozhodného vůdce. Proto říká: „Dejme Trumpovi šanci. Třeba nás znovu překvapí. Nesuďme ukvapeně.“

„Je třeba se pečlivě podívat, jací lidé se ve světě i u nás radovali ze štěpení a oslabení Evropy a nyní z vítězství Donalda Trumpa. Nepřekvapuje nás, že to byl nejprve Vladimir Putin, odchovanec KGB, a jeho přiznaní a nepřiznaní spojenci v Evropě, pravicoví extrémisté typu Marie Le Pen a že na české politické scéně to jsou především ti, kteří spoléhají přesně na to, co světu předvedl Donald Trump – že cestou k politickému úspěchu může být systematické posilování toho, co je v lidech to nejhorší,“ upozorňuje také teolog v komentáři pro Radio Proglas.

Anketa

Zvítězí Norbert Hofer v nadcházejících prezidentských volbách v Rakousku?

98%
2%
hlasovalo: 5994 lidí

Právě sázka na lhaní, vulgarity a rozněcování těch nejnižších emocí v lidech spatřuje Halík jako rozmáhající se nešvar ve světové i tuzemské politice, který by zvolení Trumpa mohlo ještě umocnit. Protože Trump právě takovou taktiku v boji o hlasy voličů používal.

Celý komentář ZDE

Halík poukazuje na to, že Trump v kampani přiznal, že má rád nevzdělané lidi. Takový výrok připomíná teologovi slova nacistického pohlavára, který se nechal slyšet, že když slyší slovo kultura, sahá po revolveru. „Anebo to, co slyšíme u nás na adresu vzdělaných a přemýšlivých lidí, kteří neskákají na populistické fráze: to jsou jen kavárenští povaleči, ‚pražská kavárna‘!“

Podle Halíka je přirozené, že Trump a další takoví mají rádi nevzdělané lidi, protože ti se dají snáze zmanipulovat než ti, kteří mají určitý rozhled a trénink v kritickém myšlení. Právě pro ty je ale prý současná situace velkou výzvou. „Ta výzva zní: komu se dostalo vzdělání a daru kriticky myslet, nesmí pohrdat ostatními, musí i jim naslouchat, musí se snažit o rozhovor, kde to jen alespoň trochu jde.“

„Pokud zejména ti, kteří mají z titulu své profese odpovědnost za vzdělávací a terapeutickou službu společnosti, tuto svou povinnost zanedbají, přijdou ti, kteří to neuzdravené v lidech zle zneužijí,“ varuje Halík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…