Tomáš Halík: Za Vrbětice může Zeman

22.04.2021 7:23

Profesor Tomáš Halík se na přání řady lidí, jak sám říká, vyjádřil k výbuchu ve Vrběticích. Nazval ho aktem státního terorismu proti naší zemi. Nešetřil prezidenta Miloše Zemana, jehož označil za „nástroj ruských zájmů“ v Česku e a konstatoval, že kdyby českým prezidentem nebyl právě Zeman, Rusové by byli zdrženlivější. „Rusové by si nikdy vůči suverénnímu státu nedovolili takovou agresi, kdyby v čele našeho státu stál člověk statečně, důstojně a důsledně obhajující skutečné národní zájmy,“ uvedl kněz.

Tomáš Halík: Za Vrbětice může Zeman
Foto: Repro Youtube
Popisek: Kněz Tomáš Halík při kázání v kostele Sv. Salvátora

„Dámy a pánové, vážení přátelé, chtěl bych poděkovat všem, kteří mně v těchto dnech projevili důvěru a požádali mne, abych se veřejně vyjádřil k závažné politické situaci v naší zemi. Hlasy z akademického i křesťanského prostředí mají jistě své místo ve veřejném prostoru a zvláště v takových chvílích je třeba, aby zazněly jasně a srozumitelně,“ začal rozvážně Halík.

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí

Poté poděkoval biskupovi Václavu Malému, který se k výbuchům ve Vrběticích již vyjádřil. Halík v této souvislosti v náznaku připomněl, že prezident Miloš Zeman dosud k úmrtí dvou českých občanů, za kterým podle českých tajných služeb stáli dva agenti ruské armádní rozvědky, dosud nepromluvil.

„(Biskup Malý) nečekal, až se eventuálně vyjádří představitelé moci, kteří zase pravděpodobně čekají na pokyny z Kremlu,“ zaznělo z úst kněze Tomáše Halíka. V těchto chvílích by přitom všichni měli promlouvat srozumitelně a důrazně.

Poté poděkoval českým bezpečnostním službám za odvedenou práci. A znovu přitom udeřil na Miloše Zemana.

„Chtěl bych poděkovat našim bezpečnostním službám, které přes všechny šikany, urážky a překážky ze strany hlavního představitele a nástroje ruských zájmů v naší zemi, předložily jasné důkazy o největším aktu státního terorismu od srpna 1968. Opět umírali lidé, opět byla ohrožena bezpečnost mnoha dalších,“ pronesl Halík klidným hlasem tvrdá slova.

Poděkoval také novinářům a znovu uhodil na prezidenta Zemana. A tentokrát nešetřil ani předsedu vlády Andreje Babiše (ANO).

„Děkuji statečným novinářům, zejména z časopisu Respekt, protože bez jejich odvahy by tento zločin byl pravděpodobně našimi státními představiteli ještě dlouho zamlčován,“ pravil pan profesor.

Premiér Babiš by podle Halíkova mínění neměl ve spojitosti se dvěma úmrtími českých občanů mluvit o „útoku na zboží“. „Jako podnikatel by měl vědět, že lidské životy nejsou zboží,“ obrátil se profesor na předsedu vlády. Premiérových slov prý totiž mohou snadno zneužít Rusové.  

Mlčení prezidenta Zemana v této věci je podle jeho názoru skutečně neomluvitelné. Zvláště ve světle toho, jak nám naši spojenci a přátelé vyjadřují podporu.

„S tím opravdu kontrastuje neomluvitelné mlčení a pasivita hlavy našeho státu a vrchního velitele ozbrojených sil zřejmě neschopného přiznat svůj velký podíl zodpovědnosti za aroganci, s níž se k nám nedemokratické velmoci chovají. Rusové by si nikdy vůči suverénnímu státu nedovolili takovou agresi, kdyby v čele našeho státu stál člověk statečně, důstojně a důsledně obhajující skutečné národní zájmy,“ uvedl kněz.

Nijak ho prý nepřekvapuje, že vinu Ruska zlehčují čeští komunisté, exprezident Václav Klaus a neofašisté. „Od nich již nic nového nelze čekat. Ale svou odpovědnost by si měli přiznat i všichni, kteří je volili," nebral si servítky Halík.  

Poté zdůraznil, že nesmí zůstal jen u vyhoštění několika ruských špionů z Česka. Republika se podle něj musí rozhodně bránit ruskému počínání, proti hybridní válce vedené ruským prezidentem Vladimirem Putinem proti Západu.

Ránu od Halíka dostal i 45. prezident USA Donald Trump. „Prokázalo se i úsilí Ruska podpořit volbu psychopatické nemorální osobnosti na úřad prezidenta Spojených států - Donalda Trumpa, který svým chováním několik let oslaboval vážnost Spojených států ve světě. Poškozoval spolupráci se spojenci a tak nahrával zájmům Ruska,“ nešetřil ostrými slovy Halík.

Rusko se teď snaží obrátit pozornost vlastních lidí od vnitřních problémů v zemi k zahraničí. Proto stupňuje napětí na hranicích s Ukrajinou. Tak to vidí Halík, podle něhož Rusko současně oslabuje NATO i EU v podobě dezinformací. „Ti, kteří za peníze působí v roli trollů, jsou hodni nejhlubšího opovržení."

Nakonec svým spoluobčanům připomněl, že Putinův režim není totéž jako Rusko. Počínání Putinova režimu je podle jeho názoru hodno opovržení a je třeba se mu bránit, ale nelze tvrdit, že všichni Rusové s tímto Putinovým počínáním souhlasí, takže je třeba dát si pozor na to, jak se chováme k obyčejným Rusům.

Na rozloučenou Čechům, Moravanům a Slezanům sdělil, že zápas o demokratické směřování naší země nikdy nekončí a nikdy v něm nelze ustat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …