Tomáš Halík: Za Zemana se modlím. Já vím, co s lidmi dělá alkohol

13.06.2017 21:47

„O Češích se říká, že jsou nejvíc ateistickým národem. Ale není to pravda. Češi odmítají církev a tu částečně odmítají právem. Vidím jako své životní poslání ukazovat lidem inteligentní tvář křesťanské víry,“ řekl úvodem v rozhovoru pro Info.cz sociolog a teolog Tomáš Halík. Řeč však byla také o prezidentu.

Tomáš Halík: Za Zemana se modlím. Já vím, co s lidmi dělá alkohol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

„Demokracie není něco, co jednou spadne z nebe jako určitý dar. O tuto kulturu je třeba pečovat a bránit ji před demagogy a populisty,“ poznamenal také Halík. „Toho hlavního demagoga máme na prezidentském stolci. To je člověk, který se nestydí lhát,“ začal s kritikou Zemana.

„V řadě postkomunistických zemí populistické strany, které využívají strach z uprchlíků, tak jsou vlastně úspěšné. U nás zase tak úspěšné nebyly. Ale možná díky tomu, že hlasem těch názorů je bohužel prezident republiky. A to je velmi znepokojující. Hlavní role prezidenta je, že to má být určitý příklad, mravní příklad noblesy chování, směřování lidí a ne rozeštvávání,“ podotkl následně Halík.

Prezident podle něj naplnil svou zásadu, že chce být prezidentem dolních deseti milionů lidí. „To se trošičku stává. On se snaží těch deset milionů stáhnout dolů. Už je třeba, aby přišel někdo, kdo bude hlasem horních deseti milonů,“ řekl.

Na Zemanovi se podle něj dlouhodobě projevuje barbarská životospráva a zneužívání alkoholu. „Vím, co s lidmi alkohol dělá. Poměrně dlouhou dobu si udržel paměť. Začalo to devastací tělesnou, nyní už ale nemá ani pud sebezáchovy. Dále pije, dále kouří a také říká některé věci, které už jsou opravdu přes míru,“ byl velmi kritický Halík. 

„Byl bych rád, kdyby byl poražen v nějakém ideovém souboji. Ale většina lidí se začíná od něj odvracet. Představa, že by člověk v takovém stavu měl ještě stát v čele státu, je morbidní,“ dodal. Podotkl však, že za Zemana se stále modlí. „Mně by nevadilo to, že nemůže chodit, ale vadí mně to, jak se chová, co říká, že táhne tu společnost na Východ,“ míní. 

Video najdete ZDE.

Halík následně pohovořil o Zemanově mstivosti a o tom, že by z jeho rukou nepřijal státní vyznamenání. Nechybělo však ani téma uprchlíků. „Když přijímáme miliardy z Evropské unie, musíme také prokázat určitou solidaritu. Lidé si pletou ty, kteří šíří nenávist, a ty oběti nenávisti. Nikdy jsem nebyl sluníčkář, ale my, kteří stojíme proti té hysterii proti uprchlíkům, říkáme, že je třeba rozlišovat. Jsou lidé, kteří si zasluhují podporu, a o ně se musíme rozdělit s tou Evropou. A jsou samozřejmě lidé, kteří jsou ekonomickými uprchlíky, a to je pak třeba řešit jiným způsobem,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…