Tomáš Halík a Erik Tabery se sešli s Martinem Veselovským. Takto to dopadlo

14.01.2015 9:51

Je správné být Charlie? Nad touto otázkou přišli do internetové DVTV pod taktovkou Martina Veselovského debatovat katolický kněz Tomáš Halík, který svůj negativní postoj ke karikaturám francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo předestřel v pondělním komentáři otištěném v Lidových novinách, a Erik Tabery, šéfredaktor týdeníku Respekt, který na titulní straně posledního čísla vyjádřil se zabitými karikaturisty pocit sounáležitosti.

Tomáš Halík a Erik Tabery se sešli s Martinem Veselovským. Takto to dopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podepisování kondolenční knihy před francouzkou ambasádou v Praze. Lidé tak vzdali poctu nesmyslným obětem teroristických útoků ve Francii

Halík v komentáři pro Lidové noviny napsal, že by si odznáček „Já jsem Charlie“ nepřipnul, neboť se mu karikatury Charlie Hebdo nezamlouvají. A ze svého postoje neustoupil ani v DVTV. Tento způsob humoru totiž podle něj skutečně uráží to, co druzí lidé pokládají za podstatné pro svoji vlastní kulturu. V křesťanství je prý celá masopustní tradice kultury, kdy si lidé v kostelích dělali legraci z posvátných věcí, aby se nestali idolatrií. „Ale muslimové to tak necítí a já si myslím, že musíme mít trošku porozumění pro cítění druhých. Nejsem pro to, aby byl časopis zakazován, ale jsem proti tomu, aby byl vydáván jako symbol naší kultury. Vidím v něm spíše takový exemplář úpadku naší kultury,“ vysvětloval.

Podle Erika Taberyho to, že vyjadřuji sounáležitost s časopisem, neznamená, že vyjadřuji sounáležitost s humorem, kterým se prezentuje, nýbrž sounáležitost se svobodou projevu. „Podle mě ztělesnění naší kultury je, že na to mají právo. A my, že máme právo s tím nesouhlasit. Nám se to nemusí líbit, ostatně i na demonstracích byla celá řada muslimů, kteří ani náhodou nemohou s tím časopisem souhlasit, ale chtějí vyjádřit jen to, že nesouhlasí s tou reakcí na něj, která je samozřejmě nepřiměřená. Mně se líbí, že naše kultura je vystavěná na polemice. My polemizujeme, my nezabíjíme. To znamená, i když se nám to nelíbí, umíme si to vysvětlit,“ oponoval šéfredaktor Respektu.

Na jeho slova zareagoval Halík ujištěním, že nezpochybňuje právo novinářů něco vydávat, ale na druhou stranu si údajně myslí, že ke svobodě patří zodpovědnost. „Nevolám po cenzuře, nýbrž po vnitřním vkusu, kulturnosti a odpovědnosti těch redaktorů. Byl bych rád, kdyby oni sami pochopili, že tudy cesta nevede. Ale pokud to nepochopí a vydávají karikatury, musí počítat s tím, že skutečně zraňují spoustu lidí,“ tvrdí Halík s tím, že kdyby karikaturisté útočili jenom proti islámským fundamentalistům, tleskal by jim. Ale zobrazení Proroka tímto způsobem prý uráží všechny muslimy, což Halík považuje za cynismus.

Katolický kněz také v pořadu zdůraznil, že právě prožíváme historickou chvíli, kdy zápasíme o duše a postoje miliardy muslimů. A že naprostá většina muslimů odmítajících projevy násilí, je nám velmi blízko a chce být s námi na stejné lodi. „Ale jestliže v téhle chvíli zrovna dostanou tyhle obrázky a Francie řekne, tak my to dáme ještě v milionovém tisku, tak jim prostě pliveme do tváře. Já jsem se naučil ve svém životě dívat se tak trošku na svět očima těch druhých a nejenom svýma. A jestliže s námi muslimové žijí a my je nemůžeme zahnat a vyhnat, jak po tom mnozí volají také u nás, tak musíme brát nějakým způsobem ohled na tyhle věci,“ myslí si Halík. Rasa, náboženství a národnost jsou podle něj tři věci, které by se neměly urážet. Je prý u nich možná polemika a humor, ale napadání a urážky mohou ve druhém vyvolat zranění, na které bude nějaký způsobem reagovat.

Celý pořad ke shlédnutí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…