Tomáš Halík dostane 36 milionů

13.03.2014 13:00

Český duchovní a filozof Tomáš Halík převzal prestižní Templetonovu cenu, která bývá označována za Nobelovu cenu za náboženství. Ocenění je každoročně udělováno v Londýně za výjimečný přínos pro duchovní rozměr života. S cenou je podle webu příslušné britské nadace spojena odměna 1,1 milionu liber (asi 36 milionů korun).

Tomáš Halík dostane 36 milionů
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

Nadace Johna Templetona, již zesnulého britského investora a filantropa, vyzdvihla, že pětašedesátiletý Halík se po sovětské invazi a následné okupaci Československa v letech 1968 až 1998 zasloužil o budování náboženské a kulturní svobody. Zdůraznila, že letošní laureát se stal mezinárodně uznávanou osobností obhajující dialog mezi různými vyznáními a nevěřícími.

Halík v krátké děkovné řeči v Londýně řekl, že cenu vnímá i jako ocenění svých učitelů, kněží, kteří za komunismu velmi trpěli. Zdůraznil také, že za posilování duševní svobody za komunistického režimu v Československu se zvlášť zasloužili i někdejší dramatik a pozdější prezident Václav Havel a filozof Jan Patočka.

Český katolický kněz na tiskové konferenci po převzetí ceny připustil, že Česko patří k nejvíce sekulárním zemím v Evropě a že Češi jsou často vůči náboženství neteční. Za příčinu považuje především historický vývoj na českém území. Halík také hovořil o významu Boha, pokory a svobody dialogu, či o významu umění přijmout rozpory života a odvahy jít do neznámého.

Templetonova cena se uděluje od začátku 70. let minulého století. První laureátkou se v roce 1973 stala známá misionářka, humanitární pracovnice a katolická řeholnice Matka Tereza. V roce 2012 ocenění obdržel tibetský duchovní vůdce dalajlama a loni jihoafrický arcibiskup a bojovník proti apartheidu Desmond Tutu.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…