Tomáš Halík se rozjel: Vyvětrat Hrad od zápachu nikotinu, kořalky, lží, vulgarit a hulvátství...

20.05.2017 9:15

Do prezidenta Miloše Zemana se v dnešním rozhovoru pro Lidové noviny obul kněz Tomáš Halík. Zeman podle něj žije prakticky jen z ostud.

Tomáš Halík se rozjel: Vyvětrat Hrad od zápachu nikotinu, kořalky, lží, vulgarit a hulvátství...
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

I když čeští a moravští biskupové se v minulých dnech pomodlili za to, aby byla vyřešena ústavní krize, podle kněze Halíka je to málo. Vzpomněl na arcibiskupy Berana, Tomáška i Vlka, kteří podle něj v podobných situacích neváhali a šli do toho a snažili se naplnit závazek statečně nazývat dobro dobrem a zlo zlem. On sám například poslal dopis na nedávnou demonstraci, jenž se tam veřejně četl.

I přes vládní krizi si však podle Halíka žijeme relativně jako v ráji. „Nemáme tu ruské okupanty jako na Ukrajině, nepadají na nás bomby jako na Blízkém východě a nejsou na ulicích likvidováni opoziční politici a novináři jako v Rusku. Ale jsou tu také už hadi s lákavými jablky a jedovatými sliby,“ míní kněz.

Nadcházející volby pak Halík vnímá jako předpolí pro prezidentskou volbu, která bude důležitá jako signál, jakým směrem se chce Česko vydat a jakou politickou kulturu zvolí. „Od kampaně očekávám především spoustu špíny, která může dále prohloubit nedůvěru občanů v parlamentní demokracii a nahrávat extremistům,“ podotkl. Prezident Zeman se však podle jeho slov už nyní úspěšně poráží sám, žije dnes prakticky jen z ostud, které ho udržují v hledáčku médií. 

„Rychle by ho zničilo to, kdyby o něm média a jeho kritici prostě přestali mluvit. I jeho vesnické estrády lidi přestávají bavit a hejtmani je už nechtějí financovat. Sebekriticky vyznávám, že i já bych měl toho člověka ignorovat, i když se mne na něj média stále ptají,“ řekl. 

"Vyvětrat Hrad od zápachu nikotinu, kořalky, lží, vulgarit a hulvátství může jen člověk, který má vnitřní noblesu. Pojem džentlmen pro mne neznamená jen etiketu, reprezentativní chování, ale především etické hodnoty a životní moudrost. A dnes také velkou dávkou statečnosti, protože určité kruhy se nezastaví před ničím,“ podotkl také k tomu, jakého člověka by si představoval na Hradě.

A jakým způsobem by měla na současné dění reagovat církev? „Katolická církev u nás vystupuje tak, jaká je. Varovat některé hierarchy, aby se nedávali vlákat do pastiček lidí jako Klaus a Zeman, aby se vyvarovali líbánek s mocí a triumfalistických slavností utvrzujících veřejnost v představě, že náboženství patří do oblasti folkloru, komerčního zábavního průmyslu a nostalgie po světě, který už není, je zbytečná ztráta času – stejně si nedají říct. Naštěstí tyto nebezpečně povrchní trendy v poslední době probudily určitou část mladšího kléru,“ zmínil.

Ve svých slovech se pustil také do Ruska, které podle něj proti nám vede vytrvalou propagandistickou válku s nemalými úspěchy. „Zjistili, že je zde malá odolnost vůči dezinformačním kampaním, zejména šíření paniky. Některá hesla, která na Západě slyšíte jen od krajně pravicových xenofobních uskupení, je u nás možné slyšet od ‚levicového prezidenta‘. Na druhé straně je to možná příčina toho, že fašistoidní nacionalistická uskupení u nás při volbách nedosáhla takového úspěchu jako v Maďarsku, Polsku či na Slovensku,“ dodal Halík. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…