Tomáš Klvaňa se ohrazuje proti Petru Žantovskému: Já jsem profesor. A žádná americká firma mě neplatí

20.06.2016 20:43

Novinář a bývalý mluvčí prezidenta Václava Klause Tomáš Klvaňa se na svém facebookovém profilu vyjádřil ke slovům novináře Petra Žantovského. Žantovský o víkendu reagoval na serveru ParlamentníListy.cz na Klvaňovo vystoupení v České televizi.

Tomáš Klvaňa se ohrazuje proti Petru Žantovskému: Já jsem profesor. A žádná americká firma mě neplatí
Foto: hns
Popisek: Jeden ze studentských vůdců Tomáš Klvaňa

„Jeho hlavní dnešní činnost spočívá v práci pro americkou New York University, kterou vede Jiří Pehe, a především pak je viceprezidentem pražské pobočky rovněž amerického Aspen Institute. V jeho správní radě najdeme jména jako Madeleine Albrightová či Condoleezza Riceová, financován je mimo jiné z prostředků The Rockefeller Brothers Fund a Fordovy nadace. Předsedou správní rady pražské pobočky je Michael Žantovský, o otevření této pobočky se politicky zasadil Karel Schwarzenberg a profinancoval ji Zdeněk Bakala,“ napsal mimo jiné o víkendu Žantovský s tím, že o tom, že by Aspen Institute stál zcela mimo vlivy a zájmy Spojených států, když je závislý na jejich penězích, si může nechat zdát jedině malé dítě nebo jedinec spadlý z Marsu. Podle Žantovského je Klvaňa zaměstnancem firmy napojené na politiku USA. 

CELÝ TEXT ZDE

A to právě Klvaňu rozlítilo. „Nikdy jsem nebyl zaměstnancem Aspen Institute Prague, Aspen Institute USA ani podobné spřízněné organizace. Aspen Institute Prague jsem založil a několik let působil jako viceprezident této organizace (místopředseda správní rady). Můj mandát ve správní radě vypršel v loňském roce. Od té doby jsou mými spojeními s Aspen Institute Prague předsednická funkce redakční rady odborného čtvrtletníku Aspen Review Central Europe a členství v Mezinárodním poradním sboru Aspen Institute Prague,“ vysvětlil Klvaňa s tím, že ve všech funkcích působil a působí dobrovolně, bez nároku na odměnu. 

Zároveň vyloučil, že by Aspen Institute Prague byl někdy financován vládou USA či americkou vládní agenturou. „Nedostal a nedostává žádné finanční prostředky od Aspen Institute USA. Je financován výhradně z prostředků českých mecenášů a firem působících v České republice. Sesterské organizace Aspen Institute ve světě jsou zpravidla finančně nezávislé na Aspen Institute v USA a vykonávají vlastní fundraising,“ řekl také Klvaňa. Podle něj jde o nezávislou nevládní nadstranickou neziskovku. „Jako taková nemá názor na žádná politická témata. Spojuje lidi různých, často velmi odlišných politických názorů,“ dodal. 

„Od roku 2001 působím na New York University jako hostující profesor. Nejsem tedy placen žádnou americkou firmou ani vládou USA či vládní agenturou. Odvozovat snad od toho, že jsem ‚zaměstnancem firmy napojené na politiku USA‘, je úsměvná neznalost toho, jak fungují univerzity ve svobodném světě,“ uzavřel Klvaňa. Omluvu od Žantovského podle svých slov nepožaduje. „Na jeho názorech mi nezáleží. Jde mi jen o to opravit jeho lži,“ uvedl.

CELÉ PROHLÁŠENÍ TOMÁŠE KLVANI

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…