Tomáš Peszyński: Musíme tepat Donalda Trumpa i v Česku! Pomůže nám to při obraně demokracie

27.02.2017 10:30

Nad tím, proč je dobré kritizovat Donalda Trumpa i v Česku, se na svém blogu na serveru Respekt.cz zamýšlí aktivista Tomáš Peszyński.

Tomáš Peszyński: Musíme tepat Donalda Trumpa i v Česku! Pomůže nám to při obraně demokracie
Foto: Vít Hassan
Popisek: Aktivista Pražského majdanu Tomasz Peszynski

Připouští, že mnoho lidí říká, že nemá cenu řešit Trumpa, protože je nám to jako Čechům k ničemu. S tímto tvrzením ale nesouhlasí. Kritika Trumpa je podle Peszyńského důležitá i v Česku. Nejen proto, že Trump je prezidentem USA, což je náš největší a nejsilnější spojenec, ale zároveň je to země, která stále ještě nejvíce ovlivňuje situaci ve světě a v jednotlivých zemích. Působí nejen politicky, ale i kulturně. Američané se příliš o svět nezajímají, ale svět se zajímá o Ameriku, podotýká aktivista.

Celý text je ZDE

Trump je podle něj opravdová karikatura populistického politika. Trump je jako postava padoucha z komiksu. Je to velmi snadno a dobře kritizovatelný člověk. Všechny defekty populismu se na něm dobře ukazují a popisují. A chápou je i průměrní čtenáři. Prostě vysvětlit Trumpovy defekty je snadné. Trump může sloužit jako dobrý kritický mustr pro popis a definici našich populistických politiků, píše Peszyński.

I když nemá k dispozici žádný průzkum veřejného mínění, domnívá se, že Trump u nás oblíbený není.

Je tomu tak prý z několika důvodů. Jedním z nich jistě bude i patologický antiamerikanismus, který je v naší společnosti hodně přítomen. Posttotalitní touha mít velkého nepřítele, kterého je však bezpečno kritizovat, protože dobře víme, že nám nic neudělá, se spojila se závanem západoevropského tradičního levicového antiamerikanismu. To vše bylo ještě znásobeno nepopulární válkou v Iráku. Takže antisentiment k USA je v naší společnosti dost silný a paradoxně přispívá k tomu, abychom nepodlehli „kouzlu“ Donalda Trumpa, myslí si Peszyński.

Podle něj lze dobře vysvětlit lidem, co je na Trumpovi zlého a lidé to snadno pochopí a snadno se s tím ztotožní. A pak je skvělé ukázat, že přesně tuhle vlastnost mají Zeman nebo Babiš, případně někdo jiný z české postpravdivé scény, píše dále Peszyński. Donald Trump tak podle něj slouží jako odstrašující příklad současných politických trendů, a to i v ČR.

Peszyński se domnívá, že s Trumpem dosáhla postpravda svého vrcholu. Všechna ta propaganda a alternativní pravdy dosáhly úspěchu, opanovaly informační prostor, ale díky tomu přestávají účinkovat. Je to jako když populista dosáhne moci a najednou se ukáže, že to je neschopný politik a mizerný správce země, tvrdí Peszyński.

I když je podle něj Trump jako prezident USA dějinnou tragédií a historickým omylem, může nám tento fakt v Česku posloužit v argumentaci za hodnoty liberální demokracie.

„Proto bychom neměli dění v USA ignorovat. Je dobré se mu věnovat. USA vždy byly inspirací pro celý Západ a jsou i v tomto. Je dobré tepat Donalda Trumpa i v Česku,“ dodává Peszyński závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…