Tomáš Pojar: Když jste v Německu ještě nedávno řekl, že mezi migranty jsou teroristé, hnali vás. Uprchlíci vidí, jak snadné je se sem dostat

25.11.2015 7:31

Tomáš Pojar, dnes prorektor Vysoké školy CEVRO Institut, byl v minulosti jedním z nejvyšších představitelů Schwarzenbergova ministerstva zahraničí a také šéfem organizace Člověk v tísni. V rozhovoru pro deník Právo mimo jiné varoval před radikalizací debaty o imigraci a vysvětlil, proč má na tomto velkém evropském problému eminentní zájem Rusko.

Tomáš Pojar: Když jste v Německu ještě nedávno řekl, že mezi migranty jsou teroristé, hnali vás. Uprchlíci vidí, jak snadné je se sem dostat
Foto: cevroinstitut.cz
Popisek: Tomáš Pojar, M.A., diplomat, bezpečnostní expert, prorektor pro zahraniční vztahy VŠ CEVRO Institut

Na dotaz, zda podle něj je migrace do Evropy záměrně řízena a plánována některými vládami, odpověděl, že ač není zastáncem konspiračních teorií, tak „když se Rusko rozhodlo bombardovat Sýrii, tak vědělo, že to bude znamenat růst uprchlíků do Turecka a dál do Evropy, a vůbec mu to nevadí“.

Evropa podle něj podcenila možnou sílu migrační vlny a vůbec nebrání své hranice. Zejména Německo prý svým lákáním uprchlíků prokázalo naivitu a nedostatek představivosti. „Do Evropy míří miliony lidí a můžeme se bavit ještě o větších počtech, pokud tu vlnu nezmírníme,“ varuje.

Myslí si však, že Evropa se vzpamatovává, že veřejná debata je mnohem „normálnější“ než dva měsíce zpátky, kdy někteří suverénně tvrdili, že se vše zvládne.

Migrační vlna je podle něj tak silná i proto, že lidé vidí, že se spoustě běženců dostat do Evropy daří. „Důvodem je i síla dnešních médií. Přes televizi a hlavně přes Facebook a Twitter se velice rychle šíří, že je lehké se sem dostat,“ vysvětluje.

K názoru prezidenta Zemana, že s uprchlickými skupinami k nám přicházejí i teroristé, Pojar uvedl: „Nepochybně někteří teroristé v migrační vlně zastoupeni budou. Není možné, aby to tak nebylo. Můžeme se bavit o tom, jestli těch lidí jsou desetiny procenta, jedno procento či deset. Každopádně jich není většina,“ dodává na uklidněnou.

Zemanovo vystupování se podle něj zcela vymyká tomu, jak se vede debata v Evropě. „A jeho vystoupení 17. listopadu se vymykalo ještě víc,“ dodává. Podle něj není dobré, když hlas hlavy státu zaznívá společně s populisty.

Na druhou stranu připouští, že například v Německu donedávna nebylo možné o problému svobodně diskutovat. „Pokud jste zmínil, že mohou být někteří z příchozích radikály, tak jste byl odsunut do pozice populisty, fašisty a extremisty,“ připouští. Nyní už je ale prý debata svobodnější.

Na závěr pak ještě vysvětlil, proč běženci míří do Evropy, a ne do kulturně bližších muslimských zemí. Někteří prý do islámských zemí jdou, třeba do Jordánska. „Do zemí Perského zálivu je to složitější, protože ty jim velmi málo pomáhají a málo berou mezi sebe. To je realita,“ uzavírá Pojar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…