Tomáš Pojar z pozice znalce: Evropská unie by chtěla hrát na Blízkém východě důležitější roli, ale nemá na to

30.09.2016 19:14

Dnes se téměř celý svět rozloučil s třiadevadesátiletým exprezidentem Izraele Šimonem Peresem. Poklonu mu přijeli složit americký prezident Barack Obama, francouzský prezident Francois Hollande či český premiér Bohuslav Sobotka. Nejen o tom, co všechno udělal Peres pro svůj národ, promluvil někdejší velvyslanec České republiky v Izraeli Tomáš Pojar, jenž pronesl i tvrdá slova na adresu EU.

Tomáš Pojar z pozice znalce: Evropská unie by chtěla hrát na Blízkém východě důležitější roli, ale nemá na to
Foto: cevroinstitut.cz
Popisek: Tomáš Pojar, M.A., diplomat, bezpečnostní expert, prorektor pro zahraniční vztahy VŠ CEVRO Institut

Šimon Peres na sebe upoutal pozornost tím, že takřka sedmdesát let neúnavně pracoval ve prospěch svého státu „Já jsem na něm vždy obdivoval tu jeho vitalitu. Setkal jsem se s ním poprvé když mu bylo asi 65 a naposledy když mu bylo přes 90 a vždycky jsem si říkal, kéž bych byl v jeho věku tak plný energie,“ prohlásil v úvodu Tomáš Pojar.

V tuto chvíli není v Izraeli nikdo, kdo by pokračoval v Peresově odkazu

Jako politik dlouho izraelskou společnost rozděloval, ale když se dostal do funkce nejvyšší – do pozice prezidenta, vnímali ho občané toho státu jako svorník společnosti, jako kontinuitu s otci zakladateli toho státu. Faktem také je, že nikdy nebyl vojákem a možná i to přispělo k tomu, že nikdy nevyhrál žádné volby. Někteří Izraelci mu zazlívají, že se snažil najít smír s Palestinci, ale Peres sám trval na tom, že mír je na Blízkém východě možný a je třeba o něj neustále usilovat.

„V tuto chvíli tam není nikdo, kdo by pokračoval v tom jeho odkazu a levicovém přemýšlení o míru,“ prohlásil Pojar. Do jisté míry na jeho odkaz navazuje současný prezident Rivlin a opatrná jednání, byť často velmi nepřímá, vede i současný premiér Benjamin Netanjahu. Ten má v tuto chvíli poměrně neotřesitelnou pozici.

„Peres kritizoval mnohé poměry na izraelské politické scéně. Kritizoval radikalismus nalevo i napravo, kritizoval radikalismus osadníků, byť i za jeho vlády došlo k posilování osad na palestinském území,“ prozradil Pojar. Faktem je, že míru sice může být dosaženo, ale situaci na Blízkém východě si nelze malovat v růžových barvách.

Evropská unie by chtěla hrát důležitější roli, ale nemá na to

Obama není vnímán jako největší přítel Izraele, mezi Washingtonem a Tel Avivem panuje napětí. To však nic nemění na tom, že Spojené státy zůstávají významným spojencem židovského státu a je třeba říci, že Izrael Američané potřebují. Není bez zajímavosti, že by svou roli v regionu chtěla hrát Evropská unie, jenže podle Pojara na to nemá.

„Evropská unie by chtěla hrát významnější roli, ale prostě na to nemá, protože nemá vlastní armádu a nemluví jedním jazykem. EU nemá sílu na Blízkém východě garantovat cokoli,“ shrnul Pojar.

Nakonec padlo i pár slov k Sýrii. Podle Pojara se mír v této zemi zatím neblíží, byť jednou tato válka určitě skončí.Rusové do ní podle hosta zasahují proto, aby posílili svůj vliv ve světě a aby poslali vzkaz všem vládám, které jsou z různých důvodů nespokojené s vládou ve Washingtonu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…