Tomáš Prouza vymyslel, jak zachránit EU

04.07.2016 10:21

Evropská unie se v současnosti připravuje na odchod Velké Británie a podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy je nutné si uvědomit, co přesně brexit znamená a do budoucna přinese. Je totiž čas se kriticky podívat na fungování Unie a uvědomit si, co nám přináší a proč bychom ji měli zachránit.

Tomáš Prouza vymyslel, jak zachránit EU
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

„Britský odchod je novou situací pro nás pro všechny. Přicházíme o dlouholetého člena, který se ale pro odchod dobrovolně rozhodl,“ uvedl Prouza ve svém komentáři pro deník Dotyk.cz. Připomíná, že první se samozřejmě brexitu chytili populisté, kteří jen přispěli k vlně hysterie, jež se rozlila po Evropě.

„Extremisté byli ve svém živlu. Každý ‚správný‘ populista si do EU kopl. To, o co se jejich strany snažily různě po Evropě (Nizozemsko, Francie), se najednou zhmotnilo v jedné z nejstarších světových monarchií,“ napsal Prouza a připomíná, kterak všichni čeští euroskeptici blahopřáli předsedovi euroskeptické strany UKIP Nigelu Faragovi za jeho úspěchy, a on se následně přiznal, že v kampani za vystoupení z EU otevřeně lhal.

Prouza po shrnutí celé situace přišel s několika body, jejichž plnění by podle něj mohlo zachránit Evropskou unii před dalšími ztrátami. Jedním z nejdůležitějších je pak její samotná reforma a nutnost si uvědomit, že je třeba oživit důvěru lidí v projekt EU. „Pokud nebudeme pokračovat v konvergenci a příjmy a životní úroveň občanů členských států se nebude přibližovat, nikdy nemůžeme obnovit důvěru v přínos EU,“ konstatoval.

Celý text zde

Základem pro lepší fungování EU je podle něj hlavně konkurenceschopnost jednotlivých členských zemí a té se dosáhne podporou volného obchodu a pohybu. Česká republika by se přitom měla připravovat na přijetí eura, které je však podmíněno srovnáním životní úrovně s ostatními členskými zeměmi. A proto je nutné přistoupit do eurozóny vlastním tempem.

Důležitým krokem je také zajistit společnou evropskou bezpečnost tváří v tvář bezpečnostním hrozbám, které představuje například Rusko. Proto je také nutné prohloubit spolupráci mezi EU a NATO.

„Všechny členské státy musí přijmout odpovědnost za společnou budoucnost Evropy. Brexit, který nás čeká, není ohrožením integrace samotné, naše společenství nestojí a nepadá s jedinou zemí,“ poznamenal Prouza a zdůraznil, že je nutné se vrátit k „základním hodnotám a ochraně lidských práv“.

„Musíme být rychlejší a musíme umět lidem vysvětlit, proč je pro nás všechny EU přínosem. Právě to může EU zachránit.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…