Tomáš Sedláček: Probouzí se zlo. Jestli jako Evropa máme odejít z dějin, tak jako Evropa, která chtěla být přátelská a dobrá, a nedařilo se jí to

21.07.2016 10:04

Probouzí se temná síla, píše k současnému dění v Evropě ekonom Tomáš Sedláček na serveru iHned.cz.

Tomáš Sedláček: Probouzí se zlo. Jestli jako Evropa máme odejít z dějin, tak jako Evropa, která chtěla být přátelská a dobrá, a nedařilo se jí to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Tomáš Sedláček

Poukazuje na to, že od té doby, co skončila druhá světová válka, nebyla doba tak „ne-přátelská“ jako teď. „Vše je zatím na úrovni rétoriky, ale tím to začíná pokaždé. V 60. letech hýbalo Západem hnutí hippies, kteří hovořili o míru, lásce, nenásilí, boření zdí a toleranci mezi národy. O padesát let později světem hýbe jiné hnutí, které dostává lidi do ulic a jde přesně opačným směrem a snům hippies dává hanlivá jména,“ píše Sedláček.

Celý text je ZDE

Tvrdí, že Angela Merkelová podlehla svým morálním cítěním a zapomněla na to, že je politička, když pozvala běžence z války do Evropy. „Chtěla tím říci zhruba toto: máme dobrou vůli, chceme těmto lidem pomoci a vzniklé problémy budeme řešit cestou. Jinými slovy: ukázala vektor, směr, kterým se chceme vydat, s veškerými problémy, které to může znamenat,“ uvádí Sedláček.

Role člověka v popředí je udat směr

Podle něj mohla Merkelová také udělat pravý opak. Zavřít hranice, neprojevit dobrou vůli a problémy s tím spojené řešit cestou. „Oba vektory problémy, které je třeba řešit, přinesou. Ona se v tu chvíli ovšem rozhodla, bez konzultace, že chce řešit problémy na cestě za dobrem, nikoli problémy na cestě za zlem. Co se tím chce říci? Že obě řešení mají svá úskalí, ale důležitý je směr. Role člověka v popředí je udat směr,“ tvrdí Sedláček.

Má-li Evropa odejít z dějin...

Připouští, že nikde není záruka, že slušným chováním a dobrou vůlí situaci vyřešíte. „Ale je tam naděje − občas se to skutečně stává. Zlo se většinou vymlátí mezi sebou, neb zlo se musí bát dvojí věci − zlých lidí a dobrých lidí. Mafián se bojí mafiánů i policistů. Kdežto dobrý člověk se může bát jen zla. A i kdyby ne: když se dva hádají a jeden sprostě nadává, vyhrožuje, mává nožem a druhý odpovídá klidně a věcně a navrhuje smír − kdo z nich na první pohled vypadá jako nepřátelský idiot a kdo jako dobrý, přátelský člověk?“ ptá se Sedláček.

Závěrem uvádí, že máme-li jako Evropa odejít z dějin, pak jako Evropa, která se snažila být přátelská a dobrá, a nedařilo se jí to. „Než Evropa, která se snažila být ne-přátelská a zlá (a nedařilo se jí to),“ dodal Sedláček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…