Tomáše Halíka na Hrad, doporučil Čechům muslimský předák Mohamed Abbás, který v ČT vyděsil národ podporou práva šaria u nás

15.01.2015 8:06

Charlie Hebdo stírá příkopy. A to poněkud překvapivě i na straně těch, kterým se karikatury francouzského týdeníku nelíbí. Teolog Tomáš Halík sice díky svému názoru ztratil několik svých tradičních stoupenců, ale zato získal podporu od šéfa všech českých muslimů. Toho katolický kněz okouzlil natolik, že na Facebooku prozradil, že jej podporuje na prezidenta republiky. A kdyby zde prý měl hlasovací právo, tak by mu i hlas hodil.

Tomáše Halíka na Hrad, doporučil Čechům muslimský předák Mohamed Abbás, který v ČT vyděsil národ podporou práva šaria u nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

Mohamed Abbas, šéf českých muslimů, tak na základě debat o úrovni těchto karikatur vyslovil svou podporu katolickému knězi Tomáši Halíkovi, který některé malůvky, znázorňující například souložící svatou trojici, rovněž kritizoval.

Halík, jak známo, rovněž uvažuje o kandidatuře na prezidenta republiky. Abbas nemá, jak přiznává, v České republice volební právo, ale kdyby je v příštích prezidentských volbách náhodou měl, ví prý už, jak by je použil. Na svůj Facebook napsal lakonické sdělení: „Měl-li bych volební právo, volil bych ho. Halík for prezident.“ Pak vysvětlil, co jej k tomuto nečekanému vyslovení podpory vedlo. Je to prý jednoduché: „Přečetl jsem si jeho hluboký rozhovor,“ vysvětluje a přikládá odkaz na rozhovor Tomáše Halíka pro Český rozhlas.

Mohamed Abbás, ředitel Muslimské unie České republiky, vstoupil do debaty po útocích v redakci Charlie Hebdo rovněž velmi rázně. Zaujalo zejména jeho vystoupení v pořadu ČT Hyde Park, kde kromě kritiky časopisu také zpochybnil všeobecně uznávaný výklad 11.září a za mediální fikci označil dokonce i vraždy západních novinářů aktivisty Islámského státu.

Pomyslným "vrcholem" jeho vystoupení pak bylo ujišťování, že islámské právo šaria jednou bude vládnout po celé Evropě. Těmito slovy vyvolal značné zděšení i u mainstreamových politických stran. Od jeho slov se pro ParlamentniListy.cz distancoval i předseda Společnosti Česko-arabské Josef Regner. Jeho slova odmítl i Muneeb Hassan Alrawi, předseda Ústředí muslimských obcí ČR. Ten zpochybnil i Abbasovu autoritu vystupovat jménem českých muslimů.

Teolog Halík vzbudil v téže době nečekaně kontroverzní reakce svými výroky, že mu některé obrázky v časopise Charlie Hebdo připomínají antisemitské kresby Židů. Vzhledem k tomu, že je pronesl v situaci, kdy francouzskému satirickému týdeníku teroristé přímo na poradě vystříleli značnou část redakce, vzbudila jeho slova poměrně dost negativních reakcí i mezi Halíkovými tradičními sympatizanty.

Čtenáři ParlamentníchListů.cz se na názor ptali i lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana, který byl v minulosti rovněž knězem. Herman odpověděl: „Profesoru Halíkovi rozumím.“ Urážet cit podle ministra není projevem svobody, ale necitlivosti, byť reakce, která na karikatury přišla, je za hranicí veškeré tolerovatelnosti.


 

reklama

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…