Tomáši Halíkovi se dostala rázná odpověď ve věci migrantů. Z vysokého místa

03.01.2019 9:42

Zástupce ombudsmanky Anny Šabatové Stanislav Křeček se pořádně obul do profesora Tomáš Halíka. Knězovy řeči o tom, že je dnešním největším nebezpečím populismus zleva i zprava, považuje Křeček za fascinující. Zástupce ombudsmanky totiž vidí největší nebezpečí dnešní doby jinde. V migrantech.

Tomáši Halíkovi se dostala rázná odpověď ve věci migrantů. Z vysokého místa
Foto: David Sedlecký / wikipedia.org
Popisek: Poslanec Stanislav Křeček

Teolog Tomáš Halík v textu pro Lidové noviny před Vánocemi poznamenal, že největším nebezpečím dneška je pro nás populismus, který ostřeluje demokracii zleva i zprava. Stanislav Křeček o pár dní tamtéž konstatoval, že největší nebezpečí vidí úplně jinde. V migrantech.

Anketa

Měly by Spojené státy stáhnout svá vojska ze Sýrie?

93%
7%
hlasovalo: 7077 lidí

„Z tohoto rozhovoru zdá se mi patrné, že přinejmenším naše evropská civilizace je dotčena až zarážejícím rozdvojením osobností části intelektuálních elit. Na jedné straně jsou vyslovovány obavy o osud naší demokracie a našich lidských práv, na straně druhé nás titíž vzdělanci naléhavě vyzývají k obecnému přijímání a integraci těch, kteří naši demokracii a naše lidská práva zjevně odmítají ve jménu vlastních představ o tom, jak má být řízen svět a co lidská práva ve skutečnosti znamenají. Nedostatek pochopení pro tento podivný stav mysli a odmítnutí této zvláštní schizofrenie jsou pak příslušníky elit nazývány populismem,“ napsal Křeček.

V této souvislosti připomněl, že zatímco se Západ zaklíná poválečnou Všeobecnou deklarací lidských práv, muslimský svět přijal o několik desítek let později deklaraci zcela jinou.

„Kde máte, pane Tomáši Halíku, právo svobody slova, svobody náboženského vyznání nebo rovnost lidí, mužů a žen, v oné Káhirské deklaraci lidských práv v islámu z roku 1990, tedy ve vyznání víry právě těch, kteří do Evropy s vaším požehnáním přicházejí? Mají jistě plné právo ve svých zemích žít po svém, podle své víry a svých deklarací, ale stejné právo nesmí být upíráno ani nám,“ pokračoval Křeček.

Pokud někdo pochybuje o tom, že nám migranti odpírají možnost žít po svém, stačí se podívat na vánoční trhy v posledních letech. V roce 2016 došlo k teroristickému útoku na vánoční trhy v Berlíně, v roce 2018 ve Štrasburku. A jako by to samo o sobě nestačilo, ještě přejmenováváme vánoční trhy na zimní, abychom se snad nedotkli nikoho, kdo Vánoce neslaví.

„Lidé, kteří překonají strach a chtějí tyto dříve tradiční akce navštívit, se proplétají mezi policisty a betonovými zátarasy, pokud se vůbec ještě konají, neboť mnoho jich bylo s ohledem na vysoké náklady se zajištěním bezpečnosti vůbec zrušeno. A to ne s  ohledem na nějakou všeobecnou bezpečnost, nepředvídatelné události a rozhodně ne s ohledem na nějaký „nástup populismu“, který by nás ohrožoval. Ale s ohledem na to, že opět sčítáme mrtvé po teroristických útocích zcela konkrétních, často policii dobře známých vyznavačů zcela konkrétního náboženského vyznání. Těch, kteří si sice přejí naši účast, pomoc a solidaritu, ale nepřejí si a často agresivně odmítají náš způsob života, naše zvyky a tradice. Samozřejmě že nejsou všichni teroristé, ale jejich představy o právu a uspořádání věcí veřejných se od těch našich zásadně odlišují…“ nebral si servítky Křeček.

K dovršení všeho zlého ještě musí evropské soudy řešit otázky, zda je možné uznat sňatek se čtrnáctiletou dívkou, který byl uzavřen v některé z muslimských zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…