Tomio Okamura se spojuje se senátorem Janem Velebou

03.05.2016 15:58

Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury (SPD) uzavřelo dohodu se Stranou práv občanů (SPO) o spolupráci v podzimních krajských volbách. S výjimkou Zlínského a Pardubického kraje spolu půjdou do voleb ve všech regionech v koalici. Krajské volby strany, kterým průzkumy veřejného mínění nedávají velké šance pro vstup do Sněmovny, podle Okamury vnímají jako celostátní referendum o tom, zda si "občané přejí demokracii a zda si přejí či nepřejí migranty z jiných nepřátelských kultur".

Tomio Okamura se spojuje se senátorem Janem Velebou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Fiala a Tomio Okamura

"Přes drobné programové rozdíly, nás, zemanovce a okamurovce, spojuje několik zcela zásadních věcí. Jsme jediné dvě strany, které kontinuálně stojí za svým prezidentem Milošem Zemanem," uvedl Okamura na dnešní tiskové konferenci. Oba subjekty podle něj sbližuje i postoj k přímé demokracii a k migrační krizi. Jako jediné parlamentní strany věrohodně a dlouhodobě bojují proti muslimské kolonizaci Evropy, řekl Okamura.

V Pardubickém kraji SPO zvolila jako lídra náměstka hejtmana a radního pro dopravu, někdejšího odboráře Jaromíra Duška, ve Zlínském bude stranu ve volbách zřejmě opět reprezentovat náměstek hejtmana Lubomír Nečas.

Za silné téma voleb označil Okamura také změny vlastnictví vodáren a kanalizací. Lidé by podle něj měli přestat být oběťmi monopolních provozovatelů těchto firem.

SPD a Strana práv občanů jako opoziční uskupení spolupracují už delší dobu. Předseda SPO senátor Jan Veleba například vystoupil v únoru při demonstraci na podporu SPD. Podle dubnového průzkumu agentury Median by Hnutí Svoboda a přímá demokracie získalo ve volbách do Sněmovny dvě procenta hlasů. Výsledky SPO agentura neuvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…