Tomio, nezlob se. Okamura loví voliče i na stolní hru

06.10.2017 7:03

Politici oslovují voliče na ulicích, předávají jim letáky a nahrávají videa. Tomio Okamura (SPD) však přišel s jednou novinku. Vymyslel pro voliče hru. Podle expertky na politický marketing je to sice hra rasistická, ale Okamurovy voliče má šanci oslovit.

Tomio, nezlob se. Okamura loví voliče i na stolní hru
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura na závodech horských kol

Voliči si mohou přečíst volební letáky, povídat si s kandidáty a zhlédnout nejen na sociálních sítích celou řadu předvolebních videí. V jednom z nich se představuje Andrej Babiš (ANO) s podivnou blábolící postavičkou, v jiném se Lubomír Zaorálek (ČSSD) rozpovídal o tom, co se naučil od svého tatínka. Předseda strany Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura zvolil trochu netradiční způsob, jak přiblížit své cíle voličům.

Nechal pro ně vytvořit specifickou verzi hry „Člověče, nezlob se“. Podle pátečních Lidových novin na některých políčcích této hry najdeme zvláštní popisky. „Trefa! Tomio vyhrál volby, pivo zlevnilo a platy šly všem nahoru,“ stojí u jednoho z políček. „Jejda. V posteli jsi našel deset znepřátelených uprchlíků. Vrať se do domečku,“ říká jiná popiska.

Má ale taková hra šanci oslovit voliče? Alžběta Králová z Institutu politického marketingu má za to, že ano. „Ačkoli se Okamurova rasistická verze populárního Člověče, nezlob se! zdá na první pohled části společnosti bizarní, voliče SPD rozhodně má šanci oslovit,“ upozorňuje Králová, která má zkušenosti s volebními kampaněmi v Česku i v USA.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Občany mohou k Okamurově hře přilákat třeba výhry. SPD slibuje, že když se někdo vyfotí při hraní jeho hry a zašle obrázek straně, ta ho umístí na sociální sítě a některý z hráčů vyhraje telefon iPhoneX. Okamura však není zdaleka jediný, kdo láká voliče na výhry. Komunisté voličům slibují, že mohou vyhrát televizor. Za vyplnění křížovky.

Volební noviny s křížovkami nebo již zmíněnou verzí „Člověče nezlob se“ připravilo mnoho stran. TOP 09 jde však proti proudu. Nepřipravila žádné noviny. Místo novin strana rozdává knížku „Tahle knížka není pro starý“. Je určena především mladým voličům, kterým popisuje např., jak zasunout. Jak zasunout volební lístek do urny. Odlehčenou formou se snaží voličům říci, že poslanec je také jen člověk, musí si čistiti zub, brzy ráno vstát a rychle spěchat do práce.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…